armsalamandere

Siren lacertina
.
Lisens: CC BY NC SA 4.0
Siren lacertina
.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Artikkelstart

Armsalamandere er en amfibiefamilie i ordenen haleamfibier. Den omfatter fem vannlevende arter i det sørøstlige USA og nordøstre Mexico. De voksne er ålelignende og beholder flere larvekarakterer, for eksempel tre par ytre gjeller. De mangler bakbein. Den største arten Siren lacertina kan bli nærmere én meter lang og er således en av verdens lengste amfibier. Føden består av smådyr i vannet. De har ytre befruktning og legger eggene enkeltvis festet til vannplanter.

Faktaboks

Også kjent som

Sirenidae

Beskrivelse

De langstrakte, tynne, ålelignende armsalamanderne har beholdt mange larvekarakterer som voksne, et fenomen som kalles neoteni. De har for eksempel tre par ytre gjeller i nakken også som voksne. Bakbein og bekkenbelte mangler, og forbeina som er plassert like bak gjellene, er små. Lungene er små, men funksjonelle. Munnen mangler tenner, men har i stedet en nebblignende hornskjede. Slekten dvergarmsalamandere Pseudobranchus har tre tær på forbeina, slekten Siren har fire. Øynene er små og øyelokk mangler. I likhet med fisk har de et sidelinjeorgan. Dvergarmsalamanderne blir 10–25 centimeter lange, mens slekten Siren blir betydelig større. Med en totallengde på inntil 97 centimeter er S. lacertina en av verdens lengste salamandere.

Utbredelse

De fem artene i familien finnes i sørøstlige deler av USA, særlig på kystslettene i Mississippidalen. De kan også finnes lengst nordøst i Mexico.

Habitat

Armsalamadene lever hele livet i vann. Man finner dem helst på grunt vann i sumper, våtmarker, innsjøer, grøfter og kanaler med stilleflytende vann. På regnfulle netter kan de krysse landområder fra én vannforekomst til en annen.

Atferd og levevis

Artene er nattaktive. Hvis vannforekomsten deres tørker ut, kan de utskille en slimkappe fra huden, som stivner og danner en kokong. I dette stadiet kan de estivere nedgravd i mudderet på bunnen i påvente av at vannet skal komme tilbake.

Føde

Føden består av virvelløse dyr, som krepsdyr, insekter, ormer og snegler. I motsetning til andre salamandere kan disse artene fortære noe plantekost, for eksempel trådalger.

Reproduksjon

Armsalamanderne har ytre befruktning, og eggene festes enkeltvis til planter over et relativt stort område i vannet. I fangenskap har man sett at hannen kan bygge et reir for avkommet. Hos dvergarmsalamanderne er eggene 7–9 millimeter i diameter, og nyklekte larver måler 14–16 millimeter. Larven har en ryggfinne fra nakken til halespissen.

Taksonomi

Familiens fem arter er fordelt på slekten dvergarmsalamandere Pseudobranchus og slekten Siren. P. striatus er utbredt i Sør Carolina, Georgia og Florida, mens P. axanthus kun finnes i Florida. Den store S. lacertina og den inntil 69 centimeter lange S. intermedia har en noe videre utbredelse i det sørøstlige USA, sistnevnte forekommer også i Mexico. S. reticulata ble først beskrevet i 2018 og er kjent fra tre lokaliteter i Alabama og Florida.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg