Isthmura bellii
Isthmura bellii er den største landlevende salamanderen
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Bolitoglossa cataguana
Bolitoglossa cataguana fra Honduras
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Speleomantes (Hydromantes) italicus
Speleomantes (Hydromantes) italicus, en av de få europeiske lungeløse salamanderne
Rødsalamander
Rødsalamander (Pseudotriton ruber)
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Alligatorsalamander
Alligatorsalamander (Aneides lugubris)
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Rødkinnskogsalamander
Rødkinnskogsalamander (Plethodon jordani)
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Ensatina eschscholtzii
Ensatina eschscholtzii
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Lungeløse salamandere er en amfibiefamile i ordenen haleamfibier (salamandere). Med 490 arter fordelt på 28 slekter er dette den desidert mest artsrike familie av salamandere. Samtidig er det også den mest mangfoldige med hensyn til til utseende, bygning og livshistorie. Mer enn halvparten av alle kjente salamandere i verden tilhører denne familien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Plethodontidae

Beskrivelse

Som navnet antyder, er fravær av lunger et fellestrekk for familien. All respirasjon skjer gjennom huden og slimhinner i munnen. I tillegg har de også en karakteristisk fure på hver side av hodet fra neseborene til overleppen. Denne er kledt med kjemiske sanseorganer. Hannene har ofte en såkalt mental kjertel under haken, som utskiller duftstoffer som er viktige i kurtisen. Flere arter har en lang tunge som de kan skyte ut lynraskt og med stor presisjon for å fange bytter. Hos noen arter kan tungen være like lang som kroppen.

Kroppsformen varierer. Enkelte arter er kraftige mens andre er lange og tynne. Mange trelevende arter har puter på tærne og en hale som kan brukes som gripehale under klatring. Noen arter har sterke farger og deltar i mimikry-kompleks bestående av giftige og ikke-giftige arter. Et fåtall arter er blinde og fargeløse og lever i grotter.

Familien inneholder den minste og den største landsalamanderen, begge i Mexico. Thorius arboreus har en totallengde på 3 centimeter, mens Isthmura bellii oppnår en totallengde på 36 centimeter.

Utbredelse

Familien oppsto trolig i det østlige Nord-Amerika, og har i dag et rikt artsmangfold i dette området. For øvrig finnes den fra det sørlige Canada, gjennom Mellom-Amerika til Bolivia og det østlige Brasil (slekten Bolitoglossa). De er de eneste salamandere som forekommer i tropiske områder. I tillegg til det østlige USA er det også stor artsrikdom i det sørlige høylandet av Mexico og Guatemala, det østlige Costa Rica og det vestlige Panama.

Interessant nok forekommer medlemmer av en slekt også i Europa, spesielt på Sardinia, men også på fastlandet i Italia og Frankrike (Hydromantes). Endelig forekommer også en art i Korea (Karsenia koreana).

Habitat og levevis

De lungeløse salamanderne viser mange forskjellige levemåter og forekommer i mange ulike habitater. Noen er gravende, underjordiske former, andre lever i hvert fall deler av livet i elver og dammer, mens andre klatrer i trær. Det forhold at mange har frigjort seg fra vann bidrar til at de har kolonisert mange nisjer på land, som har bidratt til det store mangfoldet av arter.

Føde

Smådyr i skogbunnen eller i vann er hovedføden. Noen arter kan også spise andre salamandere eller deres larver. Selv blir de spist av slanger, fugler og diverse pattedyr. I motsetning til andre salamandere kan disse artene gjøre små hopp for å unnslippe et predatorangrep.

Reproduksjon

De fleste artene har direkte utvikling, det vil si at små utgaver av de voksne klekkes fra eggene. Andre arter har larver som lever i vann, mens andre arter lever hele livet i vann og reproduserer som larver (pedomorfisme).

Kurtisen er komplisert og nokså standardisert innenfor familien. De har indre befruktning etter at hannen har overlevert en spermatofor til hunnen.

Taksonomi og noen eksempler

Oedipina tomasi
Oedipina tomasi
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Eurycea rathbuni
Eurycea rathbuni
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Familien er delt i to underfamilier Hemidactylinae med 384 arter og Plethodontinae med 106 arter.

Hemidactylinae:

Rødsalamanderen Pseudotriton ruber lever i det østlige USA. Slekten Bolitoglossa er den største slekten med 135 arter. Den finnes fra Mexico til Bolivia og Brasil. Ormesalamandere Oedipina er svært tynne med knøttsmå lemmer og forekommer i Mellom-Amerika. Texasblindsalamanderen Eurycea rathbuni er en av flere arter som lever hele livet som larver i grotter.

Plethodontinae:

Alligatorsalamanderen Aneides lugubris finnes langs vestkysten av USA, der den tilbringer mye tid klatrende i trær. Rødkinnskogsalamanderen Plethodon jordani finnes på skogbunnen i det sørøstlige USA. Slekten Hydromantes har sju arter i Europa, de fleste på Sardinia. Ensatinasalamanderen Ensatina eschscholtzii blir omtalt i de flest lærebøker i økologi som eksempel på en ringart.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lungeløse salamandere
Plethodontidae
GBIF-ID
6748

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg