pepper (planteslekt)

svart pepper, Piper nigrum, blomsterstand.
Piper nigrum blomster
Av .
Lisens: CC BY 2.0

svart pepper, Piper nigrum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Pepper er en planteslekt i pepperfamilien som inkluderer flere arter av krydderplanter. Slekten fins i tropiske og subtropiske områder og omfatter 2170 arter av urter, busker og klatrende vedplanter.

Faktaboks

Etymologi
av latin piper, fra gresk peperi, fra sanskrit
Vitenskapelig navn
Piper
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Plantene er oftest urteaktige (ikke forvedete), men busker, små, slanke trær og lianer forekommer. Blader som knuses er velluktende. Blomstene mangler blomsterdekke, er små og uanselige og sitter i aks. Blomstene er enten en- eller tokjønnede. Frukten er en bærlignende steinfrukt.

Alle plantedelene inneholder stoffer med skarp og brennende smak, blant annet alkaloidet piperin. Både modne og umodne frukter av flere arter benyttes som krydder. Hos andre arter har bladene og røttene nytteverdi.

Utbredelse og økologi

Slekten har tropisk og subtropisk utbredelse i Amerika, Afrika, Asia og Australia og med størst artsmangfold i Amerika. De fleste artene vokser i tropisk regnskog. Fugler og flaggermus bidrar til frøspredningen.

Bruk

Flere av artene er krydderplanter. Av disse har svart pepper, Piper nigrum, størst økonomisk betydning. Fruktene av den er opphav til svart, hvit og grønn pepper. Den er en klatreplante med buenervede, hjerteformede blad og dyrkes særlig på øyene i Sørøst-Asia, ofte som bikultur i kaffeplantasjene idet man lar pepperplantene klatre oppover plantasjenes skyggetrær.

Kubebapepper er fruktene til den klatrende busken, Piper cubeba. Indisk og javanesisk langpepper er fruktene til henholdsvis Piper longum og Piper retrofractum av asiatisk opprinnelsen mens ashantipepper er fruktene til Piper guineense fra tropisk Afrika. Bladene til betelpepper, Piper betle, brukes til fremstilling av nytelsesmiddelet betel i Sør- og Sørøst-Asia. Av røtter og stengel til kavapepper, Piper methysticum, fremstilles nytelsesmiddelet kava i Polynesia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pepper
Piper
GBIF-ID
3075433

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg