Piper nigrum
Piper nigrum, planten som gir svartpepper
Av .

Svart pepper er både navnet på en krydderplante og de umodne, fermenterte og tørkede fruktene til denne. Krydderet har en sterk og brennende smak.

Faktaboks

Også kjent som
vanlig pepper
Vitenskapelig navn
Piper nigrum
Beskrevet av
Carl von Linné

Svart pepper er en av verdens mest utbredte og brukte krydder. Svart pepper brukes også i tradisjonell medisin. Hvit og grønn pepper kommer fra den samme arten, Piper nigrum.

Beskrivelse

Svart pepper er en slyngplante som kan bli over 10 meter lang. De små, uanselige blomstene er oftest tokjønnede og sitter sammen i aks. Frukten er en bærlignende steinfrukt som blir opptil 6 mm stor. Den er først grønn og blir rød som moden.

Pepperens sterke smak skyldes først og fremst alkaloidet piperin.

Utbredelse

Arten vokser naturlig i fuktige skoger i delstaten Kerala i det sørlige India.

Produksjon

Svart pepper dyrkes i tropiske områder i Asia, Afrika og Amerika i plantasjer der planten får klatre langs stolper eller på trær. Når frukten blir rød, men før den er helt moden, blir den høstet, fermentert noen dager og deretter tørket i solen eller i tørkemaskiner.

Største produsentland, 2019

Land Produksjon i tonn
Etiopia 374413
Vietnam 264854
Brasil 109401
Indonesia 88949
India 66000

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

svart pepper
Piper nigrum
GBIF-ID
3086357

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg