langpepper
langpepper, de tørkede fruktstandene av Piper longum
Langpepper
Langpepper
Langpepper
Av /shutterstock.
Langpepper
Langpepper
Langpepper
Av /shutterstock.

Langpepper er et krydder som består av de umodne, tørkede fruktstandene av Piper longum. Arten er en klatrende busk som hører hjemme i regnskoger i India, Indokina og Nepal. Langpepper er en tropisk urt med lange, krypende eller klatrende stengler. Bladene er ovale eller spisse, 5–10 cm lange. Blomstene vokser på enkeltstående aks. Fruktene er kulerunde og svarte, på størrelse med vanlige pepperkorn.

Faktaboks

Også kjent som
indisk langpepper
Vitenskapelig navn
Piper longum
Beskrevet av
Carl von Linné

Langpepper dyrkes flere steder i Asia der den brukes som krydder og i folkemedisin. Langpepper inngår i den marokkanske krydderblandingen ras el hanout.

Javanesisk langpepper er et tilsvarende produkt fra arten Piper retrofractum fra Sørøst-Asia.

Bruk

Langpepper brukes på samme måte som pepper, men da krydderet samtidig er både sterkt og søtt, kan man ikke uten videre erstatte det med vanlig pepper. Hvit pepper pluss litt muskat kan gi en liknende smaksopplevelse. Krydderet er lite i bruk hos oss, men brukes en del i indisk og sørøstasiatisk matlaging, særlig i pickles og sauser.

Den nord-afrikanske krydderblandingen berbere inneholder av og til langpepper.

I Sør-Asia blir bladene tygget på samme måte som betelblader, og rota blir brukt som smakstilsetning i produksjonen av risøl.

Historie

Langpepper har vært i bruk i India i minst 4000 år og er fremdeles et etterspurt krydder der. Fruktene høstes enten fra viltvoksende planter eller blir importert fra Malaysia og Indonesia, hvor planten dyrkes. Trolig kom langpepper til Europa tidligere enn vanlig pepper, men i våre dager er krydderet en sjeldenhet i Vesten.

I det gamle Hellas og Roma var langpepper høyt skattet, og er omtalt allerede i Theophrastos (gresk filosof, 300-tallet fvt.) botaniske skrifter. Dioskorides (gresk militærlege og botaniker, cirka år 20–90 evt.) mente langpepper hadde mye bedre medisinske kvaliteter enn vanlig pepper. Populariteten holdt seg opp mot 1600-tallet, da vanlig pepper ble importert på regulær basis og tok over.

Både røttene og bærene brukes mot et utall sykdommer i India og Sørøst-Asia. Planten er blant annet kjent for å hjelpe mot bronkitt, astma, dysenteri og søvnløshet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

langpepper
Piper longum
GBIF-ID
3086338

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg