Piper borbonense
Piper borbonense
Av /Muséum de Toulouse.
Lisens: CC BY SA 4.0

Tsiperifery er en krydderplante i pepperslekten hjemmehørende på Madagaskar og Mauritius. Den er en opptil 20 meter lang klatreplante med hjerteformede, blanke, opptil 12 cm lange blader. Blomstene er små, uanselige, grønnhvite og sitter i aks. Fruktene er røde.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Piper borbonense

Anvendelse

Krydderet er lite kjent andre steder enn på øyene utenfor Øst-Afrika. Pepperet kan brukes på samme måte som svart pepper, og passer til fisk, kjøtt, kylling og til frukt og fruktsalater. Smaken skal være sitrusaktig og noe sterkere enn smaken til svart pepper.

Historie

Tsiperifery er et «nytt» krydder som ble lansert på verdensmarkedet på 2000-tallet. Bærene høstes fra viltvoksende planter i regnskogen på Madagaskar og dyrkes i liten skala.

Innen folkemedisinen har bærene blitt brukt mot blant annet lungesykdommer og som afrodisiakum.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tsiperifery
Piper borbonense
GBIF-ID
4188431

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg