alkaloider - medisin

Molekylmodell av morfin, et alkaloid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
alkaloider
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for morfin, et alkaloid
alkaloider
Lisens: CC BY SA 3.0

Alkaloider er fellesnavn på en stor gruppe nitrogenholdige forbindelser som finnes i planter. Mange av dem virker på sentralnervesystemet og er sterke gifter, eller brukes som legemidler. Eksempler på alkaloider brukt som legemidler er morfin, kinin og atropin.

Faktaboks

uttale:
alkaloˈider
etymologi:

av alkalier og gresk -oid, 'lignende, lik'

Enkelte plantefamilier er særlig rike på alkaloider, for eksempel valmue-, jordrøyk-, soleie- og søtvierfamilien. Alkaloidene foreligger i regelen som salter av organiske syrer og utvinnes av plantedelene ved uttrekking med fortynnet mineralsyre. De er i regelen tungt løselige i kaldt vann, men løselige i etanol og andre organiske løsemidler. Som oftest har de ingen lukt, men bitter smak.

De fleste alkalodiene er optisk aktive. De viktigste er morfin, kodein og narkotin (i opium), kinin og cinkonin (i kinabark), stryknin og brucin (i revekake, Strychnos nux-vomica); atropin og hyoscyamin (i belladonnaurt, Atropa belladonna, bulmeurt, Hyoscyamus niger og piggeple, Datura stramonium); kokain (i kokablad, Erythroxylon coca); pilokarpin (i jaborandiblad, Pilocarpus jaborandi); sinapin (i sennep); piperin (i pepper) og colchinin (i tidløs, Colchicum autumnale).

Kjemiske egenskaper

Kjemisk deles alkaloidene inn etter de nitrogenholdige grunnsubstansene som de kan avledes fra. For de fleste alkaloidene kjenner man oppbygningen av molekylet, som ofte er meget komplisert. Alkaloidenes forskjellige virkning er knyttet til bestemte atomgrupperinger i molekylene. Det blir utnyttet i produksjonen av syntetiske alkaloider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg