betel

Betel er et nytelsesmiddel brukt i Sør- og Sørøst-Asia. Det fremstilles av betelnøtter, pepper-gambir, lesket kalk og betelblad. Et stykke av frøet fra betelpalmen (betelnøtt) legges sammen med et stykke gambir (fås ved å koke bladene av gambirlian med vann og dampe inn og tørke uttrekket) på et blad av betelpepper, som er innsmurt med lesket kalk. Bladet med innhold rulles sammen og tygges. Betel smaker litt bittert og farger spyttet blodrødt.

Faktaboks

uttale:
bˈetel

Betelnøtten inneholder et alkaloid, arekolin, som har en beroligende og avslappende virkning. Langvarig beteltygging kan føre til skader på tenner og i munnhulen, med kreftutvikling som verste konsekvens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg