(over port. fra malayisk), nytelsesmiddel som brukes i Sør- og Sørøst-Asia. Det fremstilles av betelnøtter, pepper-gambir, lesket kalk og betelblad. Et stykke av frøet fra betelpalmen (betelnøtt) legges sammen med et stykke gambir (fås ved å koke bladene av gambirlian med vann og dampe inn og tørke uttrekket) på et blad av betelpepper, som er innsmurt med lesket kalk. Bladet med innhold rulles sammen og tygges. Betel smaker litt bittert og farger spyttet blodrødt. De ivrigste tyggere kan bruke inntil 30 betelpepperblad og 10 betelpalmefrø om dagen. Betelnøtten inneholder et alkaloid, arekolin, som har en beroligende og avslappende virkning på organismen og som også kan drive ut visse tarmparasitter. Beteltygging blir holdt for å være uskadelig, men ved stadig bruk får man gule lepper og svarte tenner, som etter hvert blir ødelagt og faller ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.