Organisk kjemi, fagområde som omhandler karbonforbindelsenes kjemi. Enkle karbonforbindelser som karbonoksider, karbonater, karbider o.l. blir allikevel regnet som uorganiske forbindelser.

Frem til begynnelsen av 1800-tallet ble begrepet definert som den delen av kjemien som omfattet forbindelser som forekommer i levende organismer (planter, dyr, mennesker). Man mente at slike forbindelser var i besittelse av en særlig «livskraft». Da man etter hvert ble i stand til å fremstille organiske forbindelser fra uorganiske i laboratoriene, ble teorien om livskraften forkastet. Det ble da vanlig å oppfatte organisk kjemi som karbonforbindelsenes kjemi, uansett om forbindelsene forekom i naturen eller ikke.

Antallet kjente og veldefinerte organiske forbindelser er over 10 mill. Hvert år fremstilles og oppdages det 300 000 nye. Det store antall organiske forbindelser som eksisterer, skyldes bindingsegenskapene til karbonatomene, som lett danner kjeder og ringer. Se for øvrig kjemi.

Smeltepkt.° C Kokepkt.° C
Acetylen –80,81 –84,0
Anilin –6,2 182
Anisol –37,3 155,5
Benzen 5,5 80,1
1-butanol –90,0 118
Butylamin –50,0 78
Dietyleter –116,3 34,5
Dimetylamin –96,0 7
Eddiksyre 16,7 118
Etan –171,4 –88,0
Etanol –117,3 78,5
Etylamin –80,0 19
Etylen –169,0 –105,0
Fenol 43 183
Isobuten –140,0 –6,9
Isosmørsyre –47,0 154
Kapronsyre –3,4 205
Karbontetraklorid –23,0 77
Kloroform –63,5 61
Maursyre 8,4 101
Metan –182,5 –164,0
Metanol –97,8 64,8
Metylamin –93,5 –6,3
n-butan –135,0 –0,5
n-heksan –95-100 69
n-heptan –91,0 98
Oktan –57,0 126
Pentan –129,7 36,1
Propan –189,7 –42,0
1–propanol –127,0 97,2
2–propanol –88,5 82,4
Propionsyre –21,5 141,1
Propylen –185,2 –48,0
Salicylsyre 159 211
Smørsyre –7,9 163
Sykloheksanol 23–25 161
Sykloheksylamin –17,7 134,5
Syklopentan –94,4 49
Trikloretylen –84,8 87
Trimetylamin –117,1 3
Urea 133 2
Valeriansyre –34,5 185
Vinylklorid –153,8 13,9

1 Sublimerer

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.