Kloroform er en organisk forbindelse som er kjent for sin bedøvende virkning. Den er en fargeløs, tung væske med karakteristisk lukt og brennende, søtlig smak. Densiteten er 1,5 g/cm3 og kokepunktet 61 °C, og den kjemiske formelen er CHCl3. I kjemien kalles stoffet også triklormetan.

Kloroform er tungt løselig i vann, men blander seg lett med eter og alkohol. Ved innvirkning av lys og luft dannes lett saltsyre og dessuten fosgen, som er meget giftig.

Kloroform ble i 1831 fremstilt samtidig av Justus von Liebig, Eugène Soubeiran og Samuel Guthrie, som behandlet kloral med alkali.

Kloroform kan også lages av aceton eller alkohol og klorkalk. Videre fremstilles kloroform ved reduksjon av karbontetraklorid.

Kloroform brukes i store mengder i teknikken som løse- og ekstraksjonsmiddel, særlig for harpikser og oljer, samt som utgangsstoff for fremstilling av en lang rekke viktige organiske stoffer.

Kloroformnarkose ble brukt første gang av den skotske legen James Simpson i 1847, og kom til Norge i 1848. Senere ble kloroform mye brukt til total bedøvelse ved operasjoner, men nå er det erstattet av andre og sikrere bedøvelsesmidler, se anestesi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.