kloroform

Molekylmodell av kloroform. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
kloroform
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for kloroform
kloroform
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kloroform er en organisk forbindelse som er kjent for sin bedøvende virkning. Den er en fargeløs, tung væske med karakteristisk lukt og brennende, søtlig smak. Densiteten er 1,5 g/cm3 og kokepunktet 61 °C, og den kjemiske formelen er CHCl3. I kjemien kalles stoffet også triklormetan.

Faktaboks

Uttale
klorofˈorm
Etymologi
av fransk
Også kjent som

triklormetan

Kloroform er tungt løselig i vann, men blander seg lett med eter og alkohol. Ved innvirkning av lys og luft dannes lett saltsyre og dessuten fosgen, som er meget giftig.

Fremstilling

Kloroform ble i 1831 fremstilt samtidig av Justus von Liebig, Eugène Soubeiran og Samuel Guthrie, som behandlet kloral med alkali.

Kloroform kan også lages av aceton eller alkohol og klorkalk. Videre fremstilles kloroform ved reduksjon av karbontetraklorid.

Industriell anvendelse

Kloroform brukes i store mengder i teknikken som løse- og ekstraksjonsmiddel, særlig for harpikser og oljer, samt som utgangsstoff for fremstilling av en lang rekke viktige organiske stoffer.

Medisinsk anvendelse

Kloroformnarkose ble brukt første gang av den skotske legen James Simpson i 1847, og kom til Norge i 1848. Senere ble kloroform mye brukt til total bedøvelse ved operasjoner, men nå er det erstattet av andre og sikrere bedøvelsesmidler, se anestesi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg