Kloroform
Molekylmodell av kloroform. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Hvit kule står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
Kloroform
Av /MolView.
kloroform
Strukturformel for kloroform
kloroform
Av /MolView.

Kloroform er en organisk forbindelse som er kjent for sin bedøvende virkning. Den er en fargeløs, tung væske med karakteristisk lukt og brennende, søtlig smak. Densiteten er 1,5 g/cm3 og kokepunktet 61 °C, og den kjemiske formelen er CHCl3. I kjemien kalles stoffet også triklormetan.

Faktaboks

Også kjent som

triklormetan

Uttale
klorofˈorm
Kjemisk formel

CHCl3

Kloroform er tungt løselig i vann, men blander seg lett med eter og alkohol. Ved innvirkning av lys og luft dannes lett saltsyre og dessuten fosgen, som er meget giftig.

Fremstilling

Kloroform ble i 1831 fremstilt samtidig av Justus von Liebig, Eugène Soubeiran og Samuel Guthrie, som behandlet kloral med alkali.

Kloroform kan også lages av aceton eller alkohol og klorkalk. Videre fremstilles kloroform ved reduksjon av karbontetraklorid.

Industriell anvendelse

Kloroform brukes i store mengder i teknikken som løsemiddel og ekstraksjonsmiddel, særlig for harpikser og oljer. Det brukes også som utgangsstoff for fremstilling av en lang rekke viktige organiske stoffer.

Medisinsk anvendelse

Kloroformnarkose ble brukt første gang av den skotske legen James Simpson i 1847, og metoden kom til Norge i 1848. Senere ble kloroform mye brukt til total bedøvelse ved operasjoner, men nå er det erstattet av andre og sikrere bedøvelsesmidler, se anestesi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kloroform
Systematisk navn
triklormetan

Kommentarer (2)

skrev Bård Eskeland

Hei. Bør ikkje hydrogenet visast i strukturformelen òg?

svarte Unni Vik

Takk for innspel! Det har me retta opp i.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg