Kloroform, triklormetan, organisk forbindelse kjent for sin bedøvende virkning. En fargeløs, tung væske (densitet 1,5 g/cm3) med kokepunkt 61 °C og kjemisk formel CHCl3. Karakteristisk lukt og brennende, søtlig smak. Kloroform er tungt løselig i vann, men blander seg lett med eter og alkohol. Ved innvirkning av lys og luft dannes lett saltsyre og det meget giftige fosgen.

Kloroform ble 1831 fremstilt samtidig av J. v. Liebig, E. Soubeiran og S. Guthrie, som behandlet kloral med alkali. Kloroform kan også lages av aceton eller alkohol og klorkalk. Videre fremstilles kloroform ved reduksjon av karbontetraklorid.

Kloroform brukes i store mengder i teknikken som løse- og ekstraksjonsmiddel, særlig for harpikser og oljer, samt som utgangsstoff for fremstilling av en lang rekke viktige organiske stoffer.

Kloroformnarkose ble brukt første gang av skotten J. Simpson i 1847, og kom til Norge i 1848. Senere ble kloroform mye brukt til total bedøvelse ved operasjoner, men er nå erstattet av andre og sikrere bedøvelsesmidler, se anestesi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.