Propanol, fargeløs, brennbar væske med en behagelig lukt.

Det finnes to isomere propanoler: 1-propanol og 2-propanol. De er alifatiske alkoholer avledet av propan og ble tidligere kalt henholdsvis n-propylalkohol og isopropylalkohol, navn som fremdeles er i bruk.

1-propanol CH3CH2CH2OH, finnes i fuselolje og kan utvinnes av den, men fremstilles nå mest ved kontrollert oksidasjon av hydrokarboner fra petroleumsgass. Kokepunkt 97,2 °C, smeltepunkt –127 °C, densitet 0,804 g/cm3. Den er blandbar med vann, men kan saltes ut igjen, f.eks. med kalsiumklorid. Er kjemisk sett en primær alkohol og går ved oksidasjon via propanal (propionaldehyd) over til propionsyre. Har utstrakt teknisk anvendelse, særlig som løsemiddel for forskjellige produkter og er lite toksisk.

2-propanol (CH3)2CHOH, fremstilles vesentlig ved addisjon av vann til propen (propylen). Kokepunkt 82,4 °C, smeltepunkt –88,5 °C, densitet 0,786 g/cm3. Blandbar med vann. Er en sekundær alkohol og kan oksideres til aceton. Anvendes i frostvæsker, til denaturering av etanol og som løsemiddel i en rekke industriprodukter. Brukes også som utgangsstoff for fremstilling av mange andre forbindelser. Moderat toksisitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.