propanol

Strukturformel for propanol
propanol av . CC BY SA 3.0
Molekylmodell av propanol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
propanol av . CC BY SA 3.0

Propanol er en kjemisk forbindelse som er en fargeløs, brennbar væske med en behagelig lukt. Propanol er en alifatisk alkohol som er avledet av propan.

Faktaboks

Uttale
propanˈol

Det finnes to isomere propanoler: 1-propanol og 2-propanol. De ble tidligere kalt henholdsvis n-propylalkohol og isopropylalkohol, og disse navnene er fremdeles er i bruk.

1-propanol

1-propanol, med kjemisk formel (strukturformel) CH3CH2CH2OH, finnes i fuselolje og kan utvinnes av den, men fremstilles nå mest ved kontrollert oksidasjon av hydrokarboner fra petroleumsgass.

Kokepunktet er 97,2 °C, smeltepunktet er –127 °C og densiteten er 0,804 g/cm3. Den er blandbar med vann, men kan saltes ut igjen, for eksempel med kalsiumklorid.

Kjemisk sett er 1-propanol en primær alkohol, og ved oksidasjon går den via propanal (propionaldehyd) over til propionsyre. Den har utstrakt teknisk anvendelse, særlig som løsemiddel for forskjellige produkter, og er lite giftig.

2-propanol

Molekylmodell av 2-propanol (også kalt isopropylalkohol). Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
isopropylalkohol av . CC BY SA 3.0

2-propanol, med formel (CH3)2CHOH, fremstilles vesentlig ved addisjon av vann til propylen (propen).

Kokepunktet er 82,4 °C, smeltepunktet er –88,5 °C og densiteten er 0,786 g/cm3. Den er blandbar med vann.

2-propanol er en sekundær alkohol og kan oksideres til aceton. Den anvendes i frostvæsker, til denaturering av etanol og som løsemiddel i en rekke industriprodukter. Den brukes også som utgangsstoff for fremstilling av mange andre forbindelser. 2-propanol har moderat giftighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg