Propanol er en kjemisk forbindelse som er en fargeløs, brennbar væske med en behagelig lukt. Propanol er en alifatisk alkohol som er avledet av propan.

Det finnes to isomere propanoler: 1-propanol og 2-propanol. De ble tidligere kalt henholdsvis n-propylalkohol og isopropylalkohol, og disse navnene er fremdeles er i bruk.

1-propanol, med kjemisk formel (strukturformel) CH3CH2CH2OH, finnes i fuselolje og kan utvinnes av den, men fremstilles nå mest ved kontrollert oksidasjon av hydrokarboner fra petroleumsgass.

Kokepunktet er 97,2 °C, smeltepunktet er –127 °C og densiteten er 0,804 g/cm3. Den er blandbar med vann, men kan saltes ut igjen, for eksempel med kalsiumklorid.

Kjemisk sett er 1-propanol en primær alkohol, og ved oksidasjon går den via propanal (propionaldehyd) over til propionsyre. Den har utstrakt teknisk anvendelse, særlig som løsemiddel for forskjellige produkter, og er lite giftig.

2-propanol, med formel (CH3)2CHOH, fremstilles vesentlig ved addisjon av vann til propylen (propen).

Kokepunktet er 82,4 °C, smeltepunktet er –88,5 °C og densiteten er 0,786 g/cm3. Den er blandbar med vann.

2-propanol er en sekundær alkohol og kan oksideres til aceton. Den anvendes i frostvæsker, til denaturering av etanol og som løsemiddel i en rekke industriprodukter. Den brukes også som utgangsstoff for fremstilling av mange andre forbindelser. 2-propanol har moderat giftighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.