Anilin, aminobenzen, fenylamin, C6H5NH2, en fargeløs væske med eiendommelig lukt og brennende smak. Giftig.

Anilin farges etter hvert brun på grunn av oksidasjon. Kokepunktet er 182 °C. Anilin er det enkleste og viktigste aromatiske aminet.

Anilin er en organisk base og danner godt krystalliserende salter med sterke syrer. Det fremstilles ved reduksjon av nitrobenzen. Med saltsyre dannes anilinhydroklorid (aniliniumklorid), C6H5NH3Cl, som ofte bare kalles anilinsalt.

Anilin brukes til fremstilling av mange fargestoffer (anilinfarger, tjærefargestoffer, anilinsvart), legemidler og en rekke andre produkter.

Anilin tas lett opp gjennom huden og i luftveiene, og er en blodgift som i alvorlige tilfeller kan føre til oppløsning av røde blodceller (hemolyse).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.