Kapronsyre, heksansyre, organisk syre i form av en oljeaktig, fargeløs eller svakt gulaktig væske med kokepunkt 205 °C. Molekylformelen CH3(CH2)4COOH. Sammen med de nærbeslektede syrene kapryl- og kaprinsyre hører den til den homologe rekken av enbasiske karboksylsyrer som vanligvis kalles fettsyrerekken, der de første leddene er maursyre og eddiksyre. I fri tilstand har de tre syrene en ram lukt av geit eller harskt smør.

Kapron-, kapryl- og kaprinsyre er bestanddeler av smørfett hvor de sammen med andre syrer finnes som estere av glyserol (glyserider). I et noe annet blandingsforhold finnes de også i andre fettarter, f.eks. kokos- og palmekjernefett. Ved kvalitetskontroll av smør er det av betydning å bestemme mengden av disse syrene. Kapryl- og kaprinsyrens estere, særlig med isoamylalkohol, finnes i vin og utgjør en karakteristisk bestanddel av konjakkens bouquet, jfr. konjakkolje.

Kapronsyre anvendes i industrien til fremstilling av diverse produkter, bl.a. smaksstoffer, harpikser og farmasøytiske produkter. Kapryl- og kaprinsyre har også allsidig teknisk anvendelse og brukes bl.a. til fremstilling av fargestoffer, farmasøytiske preparater, parfymer, smaksstoffer, antiseptika og fungicider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.