Kapronsyre, heksansyre, organisk syre i form av en oljeaktig, fargeløs eller svakt gulaktig væske med kokepunkt 205 °C. Molekylformelen CH3(CH2)4COOH. Sammen med de nærbeslektede syrene kapryl- og kaprinsyre hører den til den homologe rekken av enbasiske karboksylsyrer som vanligvis kalles fettsyrerekken, der de første leddene er maursyre og eddiksyre. I fri tilstand har de tre syrene en ram lukt av geit eller harskt smør.

Kapron-, kapryl- og kaprinsyre er bestanddeler av smørfett hvor de sammen med andre syrer finnes som estere av glyserol (glyserider). I et noe annet blandingsforhold finnes de også i andre fettarter, f.eks. kokos- og palmekjernefett. Ved kvalitetskontroll av smør er det av betydning å bestemme mengden av disse syrene. Kapryl- og kaprinsyrens estere, særlig med isoamylalkohol, finnes i vin og utgjør en karakteristisk bestanddel av konjakkens bouquet, jfr. konjakkolje.

Kapronsyre anvendes i industrien til fremstilling av diverse produkter, bl.a. smaksstoffer, harpikser og farmasøytiske produkter. Kapryl- og kaprinsyre har også allsidig teknisk anvendelse og brukes bl.a. til fremstilling av fargestoffer, farmasøytiske preparater, parfymer, smaksstoffer, antiseptika og fungicider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.