Kapronsyre
Strukturformel for kapronsyre
Kapronsyre
Av .

Kapronsyre er en organisk syre i form av en oljeaktig, fargeløs eller svakt gulaktig væske med kokepunkt 205 °C. Molekylformelen er CH3(CH2)4COOH.

Faktaboks

Uttale
kaprˈonsyre
Etymologi
av latin ‘geit’
Også kjent som

heksansyre

Sammen med de nærbeslektede syrene kaprylsyre og kaprinsyre hører kapronsyre til den homologe rekken av enbasiske karboksylsyrer som vanligvis kalles fettsyrerekken. I fri tilstand har de tre syrene en ram lukt av geit eller harskt smør.

Forekomst

Kapron-, kapryl- og kaprinsyre er bestanddeler av smørfett. Her finnes de, sammen med andre syrer, som estere av glyserol (glyserider). I et noe annet blandingsforhold finnes de også i andre fettarter, for eksempel kokosfett og palmekjernefett. Ved kvalitetskontroll av smør er det av betydning å bestemme mengden av disse syrene.

Kapryl- og kaprinsyrens estere, særlig med isoamylalkohol, finnes i vin og utgjør en karakteristisk bestanddel av konjakkens bouquet, se også konjakkolje.

Anvendelse

Kapronsyre anvendes i industrien til fremstilling av diverse produkter, blant annet smaksstoffer, harpikser og farmasøytiske produkter. Både kapryl- og kaprinsyre har allsidig teknisk anvendelse og brukes blant annet til fremstilling av fargestoffer, farmasøytiske preparater, parfymer, smaksstoffer, antiseptika og fungicider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg