karbontetraklorid

Molekylmodell av karbontetraklorid. Den grå kulen i midten står for karbonatomet, og de grønne kulene står for kloratomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
karbontetraklorid
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for karbontetraklorid
karbontetraklorid
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Karbontetraklorid er en fargeløs, ikke brennbar væske med karakteristisk søtaktig lukt. Den har kjemisk formel CCl4, er sterkt lysbrytende og har kokepunkt 77 °C og densitet 1,7 g/cm3.

Faktaboks

Uttale
karbˈontetraklorˈid
Også kjent som

tetraklormetan, tetra, bensinoform

Forbindelsen fremstilles teknisk ved klorering av karbondisulfid, eller av metan og andre hydrokarboner, ved relativt høy temperatur (250–400 °C). Den er også kjent under navnene tetraklormetan, tetra og bensinoform.

Anvendelse

Karbontetraklorid ble tidligere brukt en del i brannslukningsapparater, men har den ulempen at den ved høyere temperaturer danner gassen fosgen, som er meget giftig.

Ettersom karbontetraklorid er et godt løsemiddel, brukes det mye til ekstraksjoner og lignende i stedet for bensin, som er svært ildsfarlig. Stoffet har ellers en rekke tekniske og kjemiske anvendelser.

Giftighet

Karbontetraklorid virker bedøvende, i likhet med kloroform, men er atskillig mer giftig, både ved innånding, svelging og hudkontakt. Det gir nyre- og leverskader, påvirker sentralnervesystemet og er kreftfremkallende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg