karbontetraklorid
Molekylmodell av karbontetraklorid. Den grå kulen i midten står for karbonatomet, og de grønne kulene står for kloratomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
karbontetraklorid
Lisens: CC BY SA 3.0
karbontetraklorid
Strukturformel for karbontetraklorid
karbontetraklorid
Lisens: CC BY SA 3.0

Karbontetraklorid er en fargeløs, ikke brennbar væske med karakteristisk søtaktig lukt. Den har kjemisk formel CCl4, er sterkt lysbrytende og har kokepunkt 77 °C og densitet 1,7 g/cm3.

Faktaboks

Uttale
karbˈontetraklorˈid
Også kjent som

tetraklormetan, tetra, bensinoform

Forbindelsen fremstilles teknisk ved klorering av karbondisulfid, eller av metan og andre hydrokarboner, ved relativt høy temperatur (250–400 °C). Den er også kjent under navnene tetraklormetan, tetra og bensinoform.

Anvendelse

Karbontetraklorid ble tidligere brukt en del i brannslukningsapparater, men har den ulempen at den ved høyere temperaturer danner gassen fosgen, som er meget giftig.

Ettersom karbontetraklorid er et godt løsemiddel, brukes det mye til ekstraksjoner og lignende i stedet for bensin, som er svært ildsfarlig. Stoffet har ellers en rekke tekniske og kjemiske anvendelser.

Giftighet

Karbontetraklorid virker bedøvende, i likhet med kloroform, men er atskillig mer giftig, både ved innånding, svelging og hudkontakt. Det gir nyre- og leverskader, påvirker sentralnervesystemet og er kreftfremkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg