smørsyre

Smørsyre er en organisk forbindelse med kjemisk formel CH3CH2CH2COOH. Væsken har kokepunkt 163 °C, og har en ubehagelig lukt.

Faktaboks

Også kjent som

butansyre

Smørsyre finnes i fri form blant annet i svette, muskelsaft og ekskrementer, og bundet som glyserolester i smør. Syren frigjøres når smøret harskner. Syren finnes også i ost, hvor den dannes ved gjæring av visse proteiner. Videre oppstår den ved visse bakterielle gjæringer av sukker, stivelse, glyserol og melkesyre, og den kan fremstilles teknisk på denne måten.

Smørsyre finnes også i en annen form: isosmørsyre med kjemisk formel (CH3)2CHCOOH og kokepunkt 154 °C. Den ligner vanlig smørsyre.

Anvendelse

Smørsyre anvendes hovedsakelig til fremstilling av forskjellige smørsyreestere, som på grunn av sin fruktlignende aroma brukes ved fremstilling av essenser og smakstilsetninger. Smørsyre kan fremstilles syntetisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg