Smørsyre
Strukturformel for smørsyre
Smørsyre
Av .

Smørsyre er en kjemisk forbindelse som er en væske med ubehagelig lukt. Den kjemiske formelen er CH3CH2CH2COOH, og smørsyre har kokepunkt 163 °C.

Faktaboks

Også kjent som

butansyre

Smørsyre er en organisk forbindelse som finnes i fri form blant annet i svette, muskelsaft og ekskrementer, og bundet som glyserolester i smør. Syren frigjøres når smøret harskner. Syren finnes også i ost, hvor den dannes ved gjæring av visse proteiner. Den oppstår også ved en del typer bakteriell gjæring av sukker, stivelse, glyserol og melkesyre, og den kan fremstilles teknisk på denne måten.

Smørsyre finnes også i en annen form: isosmørsyre med kjemisk formel (CH3)2CHCOOH og kokepunkt 154 °C. Den ligner vanlig smørsyre.

Anvendelse

Smørsyre anvendes hovedsakelig til fremstilling av forskjellige smørsyreestere, som på grunn av sin fruktlignende aroma brukes ved fremstilling av essenser og smakstilsetninger. Smørsyre kan fremstilles syntetisk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

smørsyre
Systematisk navn
butansyre

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg