Smørsyre er en organisk forbindelse som er en væske med ubehagelig lukt. Den har kjemisk formel CH3CH2CH2COOH og kokepunkt 163 °C.

Smørsyre finnes i fri form blant annet i svette, muskelsaft og ekskrementer, og bundet som glyserolester i smør. Syren frigjøres når smøret harskner. Syren finnes også i ost, hvor den dannes ved gjæring av visse proteiner. Videre oppstå den ved visse bakterielle gjæringer av sukker, stivelse, glyserol og melkesyre, og den kan fremstilles teknisk på denne måten.

Smørsyre finnes også i en annen form: isosmørsyre, (CH3)2CHCOOH, med kokepunkt 154 °C. Den ligner vanlig smørsyre.

Smørsyre kan fremstilles syntetisk. Den anvendes hovedsakelig til fremstilling av forskjellige smørsyreestere, som på grunn av sin fruktlignende aroma brukes ved fremstilling av essenser og smakstilsetninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.