Smørsyre, butansyre, organisk væske med ubehagelig lukt. Kjemisk formel CH3CH2CH2COOH, kokepunkt 163 °C.

Finnes i fri form bl.a. i svette, muskelsaft og ekskrementer, og bundet som glyserolester i smør. Syren frigjøres når smøret harskner. Finnes også i ost, hvor den er dannet ved gjæring av visse proteiner. Oppstår også ved visse bakterielle gjæringer av sukker, stivelse, glyserol og melkesyre og kan fremstilles teknisk på denne måten.

Smørsyre finnes også i en annen form: isosmørsyre, (CH3)2CHCOOH, med kokepunkt 154 °C, ligner vanlig smørsyre.

Smørsyre kan fremstilles syntetisk og anvendes hovedsakelig til fremstilling av visse smørsyreestere, som pga. sin fruktlignende aroma brukes ved fremstilling av essenser og smakstilsetninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.