Fenol, (karbolsyre, hydroksybenzen), i helt ren tilstand et giftig, hvitt, krystallinsk stoff med smeltepunkt 43 °C og kokepunkt 183 °C. Har en meget karakteristisk lukt («karbollukt») og en brennende smak. Løses ved 20 °C i 15 deler vann og er lett løselig i alkohol og eter. Ved kontakt med luft blir fenolkrystallene etter hvert rødlige og kan etter lengre tid flyte hen til en væske.

Kjemisk formel C6H5OH, dvs. fenolmolekylet består av en benzenring med en direkte tilknyttet hydroksylgruppe. Da hydroksylprotonet har en viss tendens til å spaltes av, vil fenol reagere som en svak syre og kan danne salter, fenolater, med f.eks. alkalimetaller. Natriumfenolat har formelen C6H5ONa.

Fenol finnes i steinkulltjære og ble tidligere vesentlig fremstilt på basis av denne. Nå lages praktisk talt all fenol syntetisk etter en rekke metoder, f.eks. oksidasjon av kumen (hvor aceton fås som biprodukt); sulfonering av benzen med påfølgende alkalismelting; klorering av benzen og behandling av klorbenzen med natronlut ved høyt trykk og temperatur; raschigprosessen, hvor benzen og hydrogenklorid reagerer under katalyse til klorbenzen, som hydrolyseres over trikalsiumfosfat, og katalytisk oksidasjon av benzen.

Fenol er et av våre viktigste organiske kjemikalier og fremstilles i meget store mengder. Brukes til fremstilling av mange fargestoffer, fenolharpikser, fungicider, plantevernmidler, pikrinsyre, mange legemidler, særlig salisylsyre og dens derivater og ellers til en rekke formål innen syntetisk organisk industri. Anvendes innen petroleumsindustrien, særlig til raffinering av smøreoljer. I medisinen har fenol hatt anvendelse som antiseptikum og brukes fremdeles noe i form av en 3 % vandig løsning (karbolvann).

Fenol er giftig ved hudkontakt og svelging. Forbindelsen virker etsende på hud og slimhinner. Den tas opp i kroppen gjennom huden der den påvirker sentralnervesystemet. Symptomene ved svelging er etsning av svelget og lammelser av sentralnervesystemet som kan føre til døden. Lettere forgiftning medfører varig nyreskade. Tilførsel av amerikansk olje, som oppløser fenol og virker sterkt lakserende, kan virke gunstig, hvis det skjer i tidlig fase av forgiftningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.