pentan

pentan
Molekylmodell av pentan. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
pentan
Lisens: CC BY SA 3.0
pentan
Strukturformel for pentan
pentan
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pentan er et hydrokarbon som inneholder fem karbonatomer. Den kjemiske formelen er C5H12. Pentan hører til alkanene (mettede hydrokarboner). Av pentan finnes det flere varianter, med litt forskjellige fysiske og kjemiske egenskaper. Variantene skiller seg fra hverandre ved at kjeden av karbonatomer enten er rett (n-pentan), har én forgrening (isopentan) eller er korsformet (neopentan).

Faktaboks

Uttale
pentˈan

Pentan er en bestanddel i rå og raffinert olje.

I flytende form fjerner pentan fett fra huden og kan forårsake blemmer. Når stoffet svelges, forårsaker det kvalme, og det kan komme dråper i lungene slik at det oppstår åndenød og lungebetennelse.

Dampen sprer seg langs bakken, og den er eksplosiv. Innåndet forårsaker pentan svimmelhet, åndenød og til slutt bevisstløshet. Ved hurtig fordamping kan det oppstå forfrysninger; særlig er øynene utsatt.

Førstehjelp

Ved nedsvelging skal det ikke fremkalles brekning, og man må passe på at eventuell oppkast ikke kommer ned i luftveiene. Man skal gi 2–3 spiseskjeer medisinsk flytende parafin eller matolje, eventuelt fløte, og deretter aktivt kull hvis det lar seg gjøre til tross for kvalmen. Ved bevissthetstap på grunn av gasser i rommet må personen ut i frisk luft, om man må sørge for at vedkommende har frie luftveier. Ved pusteproblemer gis kunstig åndedrett til det kommer medisinsk hjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg