sykliske forbindelser

Molekylmodell av benzen, som er en isosyklisk forbindelse. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
benzen
Lisens: CC BY SA 3.0
Molekylmodell av pyridin, som er en heterosyklisk forbindelse. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
pyridin
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sykliske forbindelser er organiske forbindelser der molekylene inneholder et skjelett av karbonatomer, eventuelt sammen med andre atomer, som er bundet sammen til en ring.

Faktaboks

Uttale
sˈykliske forbindelser

I motsetning til disse står alifatiske forbindelser eller metanderivatene, hvor skjelettet består av karbonatomer som er forbundet til en åpen kjede.

Isosykliske forbindelser

Når leddene som utgjør den lukkede ringen bare består av karbonatomer, er forbindelsene isosykliske. Noen eksempler er sykloheksan, benzen, naftalen, antracen og deres derivater.

Heterosykliske forbindelser

Hvis det også inngår andre atomer i ringen, er forbindelsen heterosyklisk. I pyridin, kinolin og indigo inngår for eksempel nitrogen i ringen, i tiofen svovel og i furan oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg