trimetylamin
Molekylmodell av trimetylamin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
trimetylamin
Lisens: CC BY SA 3.0
trimetylamin
Strukturformel for trimetylamin
trimetylamin
Lisens: CC BY SA 3.0

Trimetylamin er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og nitrogen. Forbindelsen er en fargeløs gass som lett fortettes til en væske med kokepunkt 3 °C. Trimetylamin har en sterk fiskeaktig, ammoniakklignende lukt. Kjemisk sett er trimetylamin et tertiært amin som ligner ammoniakk i sine kjemiske egenskaper, men som er en sterkere base. Trimetylamin har kjemisk formel (CH3)3N.

Faktaboks

Uttale
trimetylamˈin

Trimetylamin finnes blant annet i sildelake og er en vesentlig bestanddel i stoffblandingen som gir den karakteristiske fiskelukten. Forbindelsen fremstilles av metanol og ammoniakk i en katalytisk reaksjon ved høy temperatur. Trimetylamin anvendes i organisk syntese, til fremstilling av desinfeksjonsmidler, til flotasjonsstoffer og i plastindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

trimetylamin
Systematisk navn
N,N-dimetylmetanamin

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg