Maursyre
Strukturformel for maursyre

Maursyre er en kjemisk forbindelse med en stikkende og gjennomtrengende lukt. Den er en organisk syre. Maursyre er en fargeløs væske som koker ved 101 °C. Den kjemiske formelen er HC(O)OH.

Faktaboks

Også kjent som
metansyre latin: acidum formicicum
Etymologi

navnet kommer av at maur produserer gift som inneholder maursyre

Stoffet virker sterkt etsende og blæretrekkende på huden. Det finnes i giftstoffer hos dyr og planter som maur og brennesler, og i svette. Honning inneholder i underkant av 1 promille maursyre.

Kjemiske egenskaper

Maursyre er den enkleste av karboksylsyrene. Den er et reduksjonsmiddel (den reduserer for eksempel gullioner og sølvioner til de respektive metallene) og er ti ganger surere enn eddiksyre.

Ved oppvarming sammen med konsentrert svovelsyre spaltes den i karbonmonoksid og vann, som vist i denne reaksjonsligningen:

HC(O)OH → CO + H2O

Saltene av maursyre kalles formiater.

Fremstilling

Maursyre kan dannes ved oksidasjon av metanol eller ved reduksjon av karbondioksid.

Industriell produksjon av maursyre skjer i dag hovedsakelig gjennom av en totrinns prosess. I det første trinnet karbonyleres metanol, hvorpå det dannes metylformiat. I det andre trinnet hydrolyseres metylformiat, og det dannes maursyre:

CH3OH + CO → HC(O)OCH3

HC(O)OCH3 + H2O → HC(O)OH + CH3OH

Anvendelse

På grunn av sin antiseptiske virkning brukes maursyre mye i landbruket, særlig ved produksjon av silofôr og rundballer, se ensilering. Maursyre ble tidligere benyttet som tilsetningsstoff i næringsmidler, men er i dag forbudt innen EU.

Maursyre brukes teknisk i store mengder blant annet til fremstilling av beis i fargeriene eller til avkalkning av lær i garverier.

Maursyre har god middrepende effekt og benyttes til dette formålet innen birøkt. Flere av maursyrens estere, for eksempel etyl- og amylformiat, brukes som tilsetning til essenser på grunn av sin fruktlignende lukt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

maursyre
Systematisk navn
maursyre

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg