Valeriansyrer
Strukturformel for valeriansyrer
Valeriansyrer
Av .

Valeriansyrer er kjemiske forbindelser som har kjemisk formel C5H10O2 og som er mettede, enprotiske karboksylsyrer. Det finnes fire isomere, og de de to viktigste er valeriansyre (pentansyre), som har en uforgrenet hydrokarbonkjede, og isovaleriansyre (3-metylbutansyre), som har en forgrenet kjede.

Faktaboks

Uttale
valeriˈansyrer

Valeriansyre er en væske med kokepunkt 185 °C og lukt som minner om smørsyre. Den finnes ikke i naturen, men dannes i små mengder ved tørrdestillasjon av tre. Isovaleriansyre koker ved 176 °C og har en ubehagelig, litt stikkende lukt. Den opptrer i flere planter, dels i fri tilstand og dels som ester i mange eteriske oljer. Den finnes blant annet i vendelrot, og den kan utvinnes herfra ved koking med soda. Den kan også fremstilles ved oksidasjon av gjæringsamylalkohol.

Isovaleriansyre brukes i medisinen og dessuten i form av etyl- og amylester i kunstige fruktessenser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg