Valeriansyrer, mettede enprotiske karboksylsyrer med sammensetning C5H10O2. Det finnes fire isomere, hvorav de to viktigste er valeriansyre (pentansyre), som har en uforgrenet hydrokarbonkjede, og isovaleriansyre (3-metylbutansyre), som har en forgrenet kjede.

Valeriansyre er en væske med kokepunkt 185 °C og lukt som minner om smørsyre. Den finnes ikke i naturen, men dannes i små mengder ved tørrdestillasjon av tre. Isovaleriansyre koker ved 176 °C og har en ubehagelig, litt stikkende lukt. Den opptrer i flere planter, dels i fri tilstand og dels som ester i mange eteriske oljer. Finnes bl.a. i vendelrot, hvorav den kan utvinnes ved koking med soda. Kan også fremstilles ved oksidasjon av gjæringsamylalkohol.

Isovaleriansyre brukes i medisinen og dessuten i form av etyl- og amylester i kunstige fruktessenser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.