Valeriansyrer, mettede enprotiske karboksylsyrer med sammensetning C5H10O2. Det finnes fire isomere, hvorav de to viktigste er valeriansyre (pentansyre), som har en uforgrenet hydrokarbonkjede, og isovaleriansyre (3-metylbutansyre), som har en forgrenet kjede.

Valeriansyre er en væske med kokepunkt 185 °C og lukt som minner om smørsyre. Den finnes ikke i naturen, men dannes i små mengder ved tørrdestillasjon av tre. Isovaleriansyre koker ved 176 °C og har en ubehagelig, litt stikkende lukt. Den opptrer i flere planter, dels i fri tilstand og dels som ester i mange eteriske oljer. Finnes bl.a. i vendelrot, hvorav den kan utvinnes ved koking med soda. Kan også fremstilles ved oksidasjon av gjæringsamylalkohol.

Isovaleriansyre brukes i medisinen og dessuten i form av etyl- og amylester i kunstige fruktessenser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.