dietyleter
Molekylmodell av dietyleter. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dietyleter
Lisens: CC BY SA 3.0
dietyleter
Strukturformel for dietyleter
dietyleter
Lisens: CC BY SA 3.0

Dietyleter er en vannklar, lettbevegelig og lettflyktig væske med karakteristisk lukt. Dietyleter er en av mange etere, en fellesbetegnelse på en gruppe kjemiske substanser hvor ett oksygenmolekyl binder sammen to karbonholdige molekyler.

Faktaboks

Også kjent som

eter, nafta, etoksyetan (gjeldende IUPAC-navn)

Uttale
dietˈyleter
Kjemisk formel

C₂H₅OC₂H₅

Kokepunkt
34,5 °C

Egenskaper

Dietyleter er brennbar og dampene danner eksplosive blandinger med luft. Dietyleter fremstilles vesentlig fra etanol ved behandling med svovelsyre. Ved henstand, særlig i lyset, med tilgang på luft, danner dietyleter eksplosive peroksider som må fjernes før eteren destilleres eller dampes inn.

Dietyleter brukes som løsemiddel i organisk syntese, for fett og så videre og som ekstraksjonsmiddel.

Narkose

Særlig ren dietyleter ble tidligere brukt som narkosemiddel. Innånding av eterdamp fra et stykke gas fuktet med eter (åpen maske) eller fra et fordampningsapparat (eterfordamper) kan fremkalle bevisstløshet og smertefrihet (narkose) under operasjoner.

Eterdamp var det første narkosemiddelet som viste seg å være brukbart i praksis. Eternarkose ble først demonstrert i Boston, USA, i 1846, og ble deretter en standard og relativt trygg anestesimetode i over hundre år. De klassiske stadiene som beskriver narkosens dybde, refererer til eternarkose.

Eterdamp er svært eksplosiv, slimhinneirriterende og gir sterk slimproduksjon under narkose. Den fører også ofte til kvalme og brekninger etter narkose. Eterdamp ble derfor i løpet av 1960-årene erstattet av andre bedøvelsesmidler som kunne innåndes, og har i dag mest historisk interesse.

Eterdamp kan imidlertid ha en spesielt gunstig effekt på luftrørsforsnevring (bronkospasme) ved alvorlig astmaanfall, og har vært gitt (som inhalasjon eller som infusjon) til pasienter med livstruende anfall hvor konvensjonell astmabehandling ikke gav bedring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dietyleter
Systematisk navn
etoksyetan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg