Salicylsyre

Salicylsyre er et signalstoff i planter som deltar i stressreaksjoner, og i forsvaret mot sykdomsfremkallende organismet. Infeksjon av virus, sopp, eller bakterier gir opphav til signalstoffer som setter i gang forsvarsapparatet i planten. Salicylsyre og metyl-salicylsyre blir transportert i planten via silvevet, og kan sammen med jasmonat gi kan gi systemisk ervervet resistens. Salicylsyre kan også indusere blomstring hos vannplanten andemat

SALICYLSYRE OG TERMOGENESE

Hos noen planter skjer det en temperaturøkning (termogenese) i blomsten som en del av pollinering og befruktning. Hos Arum-liljer gir temperaturøkning fordampning av illeluktende aminer som tiltrekker seg pollinerende insekter i en avansert fangstfelle. Salicylsyre deltar som signalstoff i termogenesen hvor elektrontransport i en alternativ cyanid-resistent oksygenase i mitokondriene lager varme i stedet for ATP, på lignende måte som varmeproduksjon i brunt fettvev hos pattedyr.

FEBERNEDSETTENDE SALICIN

Det har fra førkristen tid vært kjent at seljebark (Salix) og mjødurt virker febernedsettende. Disse plantene inneholder glykosidet salicin som kan omdannes til salicylsyre, det det aktive virkestoffet, en COX-hemmer (syklooksygenase-hemmer).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg