Uorganisk kjemi omfatter kjemien til grunnstoffene og deres forbindelser, bortsett fra de fleste forbindelsene til karbon.

Organisk kjemi tar for seg de fleste karbonforbindelsene, men selve grunnstoffet karbon regnes til uorganisk kjemi. Det gjør også en rekke enkle karbonforbindelser, som karbonoksiderkarbonsyrekarbonaterkarbidercyanidermetall-karbonyler og kompleksforbindelser hvor organiske forbindelser er ligander

Metallorganiske forbindelser regnes også med til den organiske kjemi. Det gjør også forbindelser mellom organiske komponenter og noen ikke-metaller som silisium, fosfor, arsen og bor.

Det er registrert langt færre uorganiske enn organiske forbindelser,

Flere uorganiske forbindelser fremstilles årlig i mengder på størrelsesorden 100 mill. tonn, f.eks. mineralgjødsel, sement, stål, aluminium, klor, svovelsyre, soda og natriumhydroksid. Uorganiske forbindelser er viktige både som strukturelle materialer og funksjonelle materialer (halvledere, optiske materialer og magnetiske materialer, katalysatorer m.m.).

Opprinnelig var uorganisk kjemi den delen av kjemien som omfattet alle stoffer som finnes i jord, fjell, luft og vann, dvs. den såkalte døde natur eller mineralriket, i motsetning til den organiske kjemi, som omfattet de stoffer som dannes i den levende natur, i menneske-, dyre- og planteorganismer. Man trodde en egen livskraft var nødvendig for å fremstille organiske forbindelser.

Fra 1830-tallet ble i stigende grad organiske forbindelser fremstilt fra uorganiske forbindelser i laboratoriet så troen på vitalisme forsvant blant kjemikere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.