partitur

Partitur til W. A. Mozarts Requiem, håndskrevet av Franz Xaver Süssmayr 1792. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Et partitur er en trykt eller skrevet fremstilling av et orkesterverk som gjengir alle stemmene.

Faktaboks

Uttale
partitˈur
Etymologi
av italiensk ‘fordeling’

I orkesterpartitur, særlig i studieutgaver av mindre format, såkalte lommepartitur, settes ofte to til tre stemmer på ett system for å spare plass.

Konvensjonene for sortering og representasjon av stemmene i et orkesterpartitur kan avvike noe mellom ulike musikksjangre, land og tidsperioder. Men partitur grupperes gjerne etter instrumenttype, som regel med treblåsere øverst, deretter messingblåsere, slagverk, harpe/klaver, strykere og orgel. Innad i gruppene sorteres stemmene etter register fra høyest til lavest. Eventuelle sang- eller korstemmer plasseres gjerne over strykerne.

Klaverpartitur er en fremstilling av en opera, et oratorium eller lignende som skiller seg fra orkesterpartituret ved at orkesteret er omarbeidet til et klaveruttog, men som for øvrig er alle sang- og korstemmer fullstendig representert.

Betegnelsen filmpartitur kan både forstås som den trykte eller skrevne fremstillingen av filmmusikk eller som en direkte oversettelse av den engelske betegnelsen film score, som også henviser til en films underliggende stemningsmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg