Et partitur er en trykt eller skrevet fremstilling av et orkesterverk med særskilt linjesystem for hver stemme.

I orkesterpartitur, særlig i studieutgaver av mindre format (også kalt lommepartitur), settes ofte 2–3 stemmer på ett system for å spare plass.

Konvensjonene for sortering og representasjon av stemmene i et orkesterpartitur kan avvike noe mellom ulike musikksjangre, land og tidsperioder. Men partitur grupperes gjerne etter instrumenttype, som regel med treblåsere øverst, deretter messingblåsere, slagverk, harpe/klaver, strykere og orgel. Innad i gruppene sorteres stemmene etter register fra høyest til lavest. Eventuelle sang- eller korstemmer plasseres gjerne over strykerne.

Ved klaverpartitur forstår man en fremstilling av en opera, et oratorium eller lignende som skiller seg fra orkesterpartituret ved at orkesteret er omarbeidet til et klaveruttog, men som for øvrig har alle sang- og korstemmer fullstendig representert.

Betegnelsen filmpartitur kan både forstås som den trykte eller skrevne fremstillingen av filmmusikk eller som en direkte oversettelse av den engelske betegnelsen film scoresom også henviser til en films underliggende stemningsmusikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.