Forholdet mellom musikk og språk handler også om hva som skjer når vi skal definere begrepet «musikk» og diskutere «musikkens vesen» – ved hjelp av verbalspråket, gjennom ord, begreper og uttrykk. Vi kan for eksempel fokusere på «musikkens uutsigelige mening», «det folk flest oppfatter som musikk», eller «musikk som samhandling og kommunikasjon».
Gjennom musikktenkningens historie støter vi på oppfatninger av musikk som «guddommelig åpenbaring», «urkraften i universet», «den absolutte ånd», «hjertets tale», «lidenskapenes språk», «former i tonende bevegelse», «et sosialt forhold», eller «en gjenspeiling av det menneskelige samfunn». Gjennom det språket vi benytter oss av kan vi levere mange og forskjellige, tilsynelatende motstridende definisjoner av «musikk» og forestillinger om «musikkens vesen».
Om vi velger å snakke om «musikkens vesen» eller om «musikkens funksjoner» knytter vi oss til ulike forståelser og oppfatninger av musikk. Uttrykket «musikkens vesen» kan sies å være knyttet til en tradisjonell diskurs om vestlig kunstmusikk – med klare oppfatninger omkring musikalsk kvalitet og lignende. Uttrykket «musikkens funksjoner» derimot, kan sies å høre hjemme i en mer moderne musikksosiologisk eller musikkantropologisk diskurs, hvor musikk og bruk av musikk vurderes ut fra kultur og kontekst.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.