En akkord er en samklang av tre eller flere toner, oftest bygd opp av terser. Akkorder deles i treklanger, firklanger (for eksempel septimakkord) og femklanger (for eksempel noneakkord).

I dur/moll-preget musikk er tersoppbygde akkorder vanlige. Ved utvidet tonalitet og i atonalitet er både kvart- og sekundoppbygde treklanger vanlige.

Ligger grunntonen i bassen, er akkorden i grunnstilling; ligger en av de andre tonene i bassen, sies akkorden å være i omvending, førsteomvending hvis tersen ligger i bassen, annenomvending hvis kvinten ligger i bassen.

Akkordene kan være konsonerende, det vil si at samtlige toner danner konsonans med grunntonen, eller dissonerende, som vil si at en eller flere toner danner dissonans med grunntonen. Dissonerende akkorder krever etter klassisk harmonilære oppløsning, det vil si at dissonerende toner må etter bestemte regler føres videre til konsonerende. Består akkorden utelukkende av toner innenfor tonearten, kalles den tonal, hører en eller flere toner ikke hjemme i tonearten, kalles den alterert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.