Lungeormer er en gruppe parasittiske rundormer fra ulike slekter i familien Strongyloididea.

Viktige arter

Dictyocaulus viviparus

I Norge er Dictyocaulus viviparus en farlig lungeparasitt hos kuer, sauer og geiter. Voksne parasitter lever i lungene. De legger egg, som hostes opp og kommer ned i tarmen. Der klekker de til larver, som kommer ut med ekskrementene. Nye verter blir smittet ved at de får larvene i seg under beite.

Muellerius capillaris

Muellerius capillaris er en annen lungeorm som er vanlig hos husdyr, særlig sau og geit. De lever i luftveiene i lungene (bronkiene). Ormene er tynne som tråder og kan bli opptil 23 millimeter lange. De ligger ofte oppkveilet flere sammen.

Sterkere angrep av lungeorm fører ofte til hoste, sekundære lungeinfeksjoner og avmagring. Også hos denne arten blir eggene hostet opp fra lungene og kommer ut gjennom tarmkanalen. De klekker til larver som borer seg inn i snegler. Der kan de leve ganske lenge, og nye husdyr får ormene i seg ved at snegler følger med under beite.

Strongyloides stercoralis

Strongyloides stercoralis er en art med stor utbredelse på verdensbasis. I tropene angripes en rekke pattedyr, og mennesker kan bli infisert gjennom kontakt med katter og hunder. Sykdommen kalles strongyloidiasis.

Også hos viltlevende norske dyr er lungeormer ganske utbredt, og spesielt kan hare og hjortedyr bli hardt angrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg