Lungeormer, en gruppe snyltende rundormer fra ulike slekter innen familien Strongyloididea.

I Norge er Dictyocaulus viviparus en farlig lungeparasitt hos kuer, sauer og geiter. Voksne parasitter lever i lungene. De legger egg, som hostes opp og kommer ned i tarmen. Der klekker de til larver, som kommer ut med ekskrementene. Nye verter blir smittet ved at de får larvene i seg under beite.

Muellerius capillaris er en annen lungeorm, som er vanlig hos husdyr, særlig sau og geit. De lever i lungenes luftganger. Ormene er tynne som tråder, men blir opptil 23 mm lange, og ligger ofte oppkveilet flere sammen. Sterkere angrep av lungeorm fører ofte til hoste, sekundære lungeinfeksjoner og avmagring. Også hos denne arten blir eggene hostet opp fra lungene og kommer ut gjennom tarmkanalen. De klekker til larver som borer seg inn i snegler. Der kan de leve ganske lenge, og nye husdyr får ormene i seg ved at snegler følger med under beite.

Strongyloides stercoralis er en art med stor utbredelse på verdensbasis. Under tropiske forhold angripes en rekke pattedyr, og mennesker kan bli infisert gjennom kontakt med katter og hunder

Også hos viltlevende norske dyr er lungeormer ganske utbredt, spesielt kan hare og hjortedyr bli hardt angrepet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.