Nedenes Amt var navnet på det tidligere Aust-Agder fylke fra noe før 1700 og fram til 1919. I 1880 ble Åseral kommune overført fra Nedenes til Lister og Mandals Amt (det tidligere Vest-Agder fylke).

Nedenes var frem til 2004 også navn på et tingrettsdistrikt med sete i Arendal; dette året ble det slått sammen med tingrettsdistriktene Sand (omfattet Grimstad og omegn) og Setesdal til Aust-Agder tingrettsdistrikt som besto av alle kommunene i Aust-Agder. Ved domstolsreformen av 10. desember 2020 (med virkning fra 26.04.2021) ble Aust-Agder tingrettsdistrikt slått sammen med de to tidligere tingrettsdistriktene Kristiansand og Lister til det nye Agder tingrettsdistrikt, det vil si hele det nye Agder fylke med unntak av Sirdal.

Nedenes inngår for øvrig i navnet på de to prostiene Aust-Nedenes, som består av kommunene Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei, Åmli og Risør, og Vest-Nedenes, som består av kommunene Grimstad, Lillesand og Birkenes.

Navnet

Nedenes er opprinnelig et gårdsnavn i Arendal, Niðarnes. Førsteleddet er genitiv av elvenavnet Nið, det vil si Nidelva. Gårdsnavnet er brukt også om det tidligere amtet, fordi amtmannen bodde her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg