moskushjorter

Artikkelstart

Moskushjorter er en pattedyrfamilie i ordenen partåede klovdyr. Den omfatter én slekt, Moschus, med tre arter.

Faktaboks

Også kjent som

Moschidae

moskusdyr

Dette er små, hjortelignende dyr med kroppslengde på 80–100 centimeter, hale på 4–6 centimeter, skulderhøyde på 50–70 centimeter og vekt på 7–17 kilo. Bakbena er cirka 5 centimeter lengre enn forbena, noe som tyder på at de beveger seg mest i sprang. Pelsen er gråbrun til gullfarget, og halsens underside er stripet eller spraglet.

Hannene har en knyttnevestor kjertel, moskussekken, plassert mellom kjønnsorganene og navlen. Kjertlene i moskussekken utsondrer et sekret med sannsynlig funksjon å tiltrekke hunner. Begge kjønn har hjørnetenner i overkjeven. Hannenes er 6–7 centimeter lange og nedadrettede, og tjener som våpen. Moskushjortene har ikke gevir. De lever i skogsområder i Himalaya, Sibir, Tibet og Kina.

Fra gammelt av har det vært drevet jakt på moskushjort for å få tak i det verdifulle sekretet, moskus, som benyttes i parfymeindustrien. Intens jakt har derfor ført til kraftig desimering av bestanden, og flere av artene er regnet som sårbare i dag. I Kina har man startet oppdrett i fangenskap for moskusproduksjon, ved regelmessig utskraping av sekret fra pungen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg