polygyni

Polygyni er ekteskap mellom én mann og flere kvinner (flerkoneri), den vanligste formen for polygami (flergifte).

Faktaboks

uttale:
polygynˈi
etymologi:
av poly- og gyne

Utbredelse

Som et redskap for politisk alliansebygging eller som et uttrykk for makt har polygyni vært utbredt i mange deler av verden, men da oftest blant politiske ledere (som høvdinger og konger) og blant stormenn. Blant øvrige befolkningslag har polygyni de fleste steder hatt en mer begrenset utbredelse.

Hos noen folkeslag som tillater polygyne ekteskap vil de fleste av disse være leviratiske ekteskap, det vil si at de har sin opprinnelse i en manns plikt til å inngå ekteskap med enken etter en avdød bror. I dag er det først og fremst i Afrika og i noen grad i Vest-Asia at polygyni har en mer generell utbredelse blant en del folkegrupper.

Polygyni og religion

Islam, som er en religion med opprinnelse i Arabia (Vest-Asia), tillater at en mann kan ha inntil fire koner. Også moseloven (i Det gamle testamentet) tillater polygyni. Polygyni forekom også blant de første kristne, men i de fleste grener av kristendommen er det ikke lenger tillatt. Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige (mormonerne) har praktisert polygyni i moderne tid, men i 1890 anbefalte kirkens ledelse at medlemmene skulle følge vanlig praksis i USA, altså monogami. Blant mormonerne praktiseres polygyni fortsatt av enkelte troende som er uenige med ledelsen i dette.

Polygyni i biologien

Polygyni har dessuten vært brukt som betegnelse for en forplantningsstrategi hos dyrearter der en dominant hann søker å monopolisere en flokk med hunndyr ved å jage bort andre hanner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schackt, Jon (2017). Slektskap, familie og kjønn: Antropologiske perspektiver. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg