Proteinvurdering, metode for å kvantifisere den delen av råproteinet i fôr som dyra kan utnytte samt å vurdere praktiske mål på proteinverdien. 

Fordøyelig råprotein har fram til det siste vært brukt som mål på proteinverdien av fôr til alle husdyr. Forskningen har imidlertid avdekket at fordøyelig råprotein er et unøyaktig mål på proteinverdien, og den er derfor blitt erstattet med andre mål gjennom utviklingen av nye vurderingssystemer.

Ved beregning av proteinverdien av fôr til de enmagede husdyra (svin og fjørfe) blir det i tillegg til innhold av fordøyelig råprotein også tatt hensyn til andel aminosyrer, deres fordøyelighet i tynntarmen (se tarmkanal) og biologiske verdi. 

Proteinverdien av fôr til drøvtyggerne (småfe og storfe) blir målt ved mengde aminosyrer absorbert fra tarmen, se AAT-systemet.

    

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.