proteinvurdering

Proteinvurdering er metoder for å tallfeste den delen av råproteinet i fôr som dyra kan utnytte samt å vurdere praktiske mål på proteinverdien.

Mål på proteinverdien

Fordøyelig råprotein har fram til det siste vært brukt som mål på proteinverdien av fôr til alle husdyr. Forskningen har imidlertid avdekket at fordøyelig råprotein er et unøyaktig mål på proteinverdien, og den er derfor blitt erstattet med andre mål gjennom utviklingen av nye vurderingssystemer.

Enmagede dyr

Ved beregning av proteinverdien av fôr til de enmagede husdyra (svin og fjørfe) blir det i tillegg til innhold av fordøyelig råprotein også tatt hensyn til andel aminosyrer, deres fordøyelighet i tynntarmen (se tarmkanal) og biologiske verdi.

Drøvtyggere

Proteinverdien av fôr til drøvtyggerne (småfe og storfe) blir målt ved mengde aminosyrer absorbert fra tarmen, se AAT-systemet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg