kjøttbeinmel

Artikkelstart

Kjøttbeinmel, produkt av kjøtt- og beinavfall fra slakterier og kjøttforedlingsbedrifter som brukes til dyrefor, gjødsel og brensel.

Det blir satt krav fra det offentlige om at råstoffet blir sterilisert for å hindre smittespredning. Det kjemiske innholdet i kjøttbeinmel kan variere mye, alt etter utgangsmaterialet, men det inneholder vanligvis 45-50% råprotein, 10-15% fett og 25-40% aske. Kjøttbeinmel er en god kilde for kalsium (7-10%), fosfor (3-5%), og flere andre mineraler. Hvis det er mye bein i råstoffet, er proteinkvaliteten dårligere enn for de fleste andre animalske proteinfôrmidler.

På grunn av den kraftige varmebehandlingen, kan fordøyeligheten av proteinet være lav. Etter utbruddet av kugalskap (bovin spongiform encefalopati), ble det fra 1990 ikke tillatt å bruke kjøttbeinmel til drøvtyggere. Dette forbudet ble fra 2001 utvidet til også å omfatte de andre matproduserende dyra. Derfor blir kjøttbeinmel bare brukt i fôr til kjæledyr/selskapsdyr og til pelsdyr. Resten blir solgt som gjødsel både i Norge og til utlandet, og noe blir levert til norsk sementindustri som brensel. Det blir produsert cirka 160 000 tonn kjøttbeinmel årlig i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg