k-vitamin

K-vitamin, «koagulasjonsvitaminet», er navnet på naftokinonforbindelser som påvirker dannelsen av protrombin og andre koagulasjonsfaktorer og dermed sikrer normal blodkoagulasjon.

K-vitamin ble oppdaget av den danske biokjemikeren C. P. H. Dam, som påviste subkutane blødninger hos kyllinger fôret på k-vitaminfattig kost. Stoffer med k-vitaminvirkning er menadion (vitamin K3) og enkelte derivater av dette (vitamin K1 fra planter og K2 fra bakterier). K2 produserer av bakterier i tarmen, men utnyttelsesgraden i organismen er ukjent, det samme gjelder dagsbehovet for k-vitamin. Et variert kosthold ser imidlertid ut til å gi tilstrekkelig dekning.

For å hindre k-vitaminmangel hos nyfødte gis ofte gravide k-vitamin før fødselen. K-vitamin fungerer som en kofaktor for karboksyleringene som må finne sted under dannelsen av protrombin og andre koagulasjonsfaktorer. Antikoagulasjonsmiddelet dikumarol virker ved å hemme karboksyleringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg