hemicelluloser

Artikkelstart

Hemicelluloser er en gruppe polysakkarider som forekommer i planters cellevegger sammen med cellulose. Hemicelluloser danner hydrogenbindinger med cellulosen slik at celleveggene blir mindre fleksible, og er med på å regulere den fysiske veksten til cellene.

Faktaboks

Uttale
hemisellulˈoser
Etymologi

av hemi-

Struktur

Det finnes mange slags hemicelluloser. Strukturen varierer både mellom ulike typer celler og fra art til art. Eksempler på former for hemicellulose er xylaner, som er oppbygd av D-xylose, og mannaner, som er oppbygd av D-mannose.

Hemicelluloser fikk sitt navn fordi man trodde de representerte trinn i dannelsen av cellulose. De danner både rette og forgrenede molekylkjeder, men kjedelengdene er vanligvis betydelig mindre enn i cellulose, og sammenbyggingen av molekylene til større enheter skjer etter et mindre organisert mønster. Dette gjør hemicelluloser lettere løselig i forskjellige løsemidler enn cellulose, og herpå beror de vanligste metoder til kvantitativ bestemmelse av hemicelluloser.

Hemicellulose i papir

Ved industriell oppslutning av ved kan den mengde hemicellulose som løses ut, varieres. Dette er et viktig middel for å tilpasse fibermassen til varierende papirtekniske formål. Se papir og treforedling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg