Hemicelluloser er en gruppe polysakkarider som forekommer i planters cellevegger sammen med cellulose. Hemicelluloser danner hydrogenbindinger med cellulosen slik at celleveggene blir mindre fleksible, og er med på å regulere den fysiske veksten til cellene.

Faktaboks

Uttale
hemisellulˈoser
Etymologi

av hemi-

Struktur

Det finnes mange slags hemicelluloser. Strukturen varierer både mellom ulike typer celler og fra art til art. Eksempler på former for hemicellulose er xylaner, som er oppbygd av D-xylose, og mannaner, som er oppbygd av D-mannose.

Hemicelluloser fikk sitt navn fordi man trodde de representerte trinn i dannelsen av cellulose. De danner både rette og forgrenede molekylkjeder, men kjedelengdene er vanligvis betydelig mindre enn i cellulose, og sammenbyggingen av molekylene til større enheter skjer etter et mindre organisert mønster. Dette gjør hemicelluloser lettere løselig i forskjellige løsemidler enn cellulose, og herpå beror de vanligste metoder til kvantitativ bestemmelse av hemicelluloser.

Hemicellulose i papir

Ved industriell oppslutning av ved kan den mengde hemicellulose som løses ut, varieres. Dette er et viktig middel for å tilpasse fibermassen til varierende papirtekniske formål. Se papir og treforedling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg