Fettsyrer, organiske syrer som fremstilles ved fettspalting. Fettsyrene har forskjellige industrielle anvendelser og har fått sitt navn fordi en del av dem utgjør hovedbestanddelen, mer enn 90 %, i de egentlige fettstoffer. Her er de bundet til glyserol som estere, glyserider.

I kjemisk forstand utgjøres den såkalte fettsyrerekken av de enbasiske karboksylsyrene, som avledes av alkanene og som har den generelle formel CnH2n+1COOH. De laveste ledd i denne rekken (n=0 maursyre, n=1 eddiksyre og n=2 propionsyre) forekommer normalt ikke i fettstoffene.

Syrene som inngår i fett kan også være umettede og ha den generelle formel CnH2n−xCOOH, hvor x kan være 1, 3, 5, 7, 9 eller 11, hvilket svarer til at de mangler 2, 4, 6, 8, 10 eller 12 hydrogenatomer per molekyl på å være mettet, eller til at de inneholder fra 1 til 6 dobbeltbindinger mellom karbonatomer. Betegnelsen umettet skyldes at slike dobbeltbindinger har en tendens til å mette seg, for eksempel ved å ta opp oksygen fra luften (se harskning) eller ved å ta opp hydrogen under innvirkning av en katalysator (fettherding).

De fettsyrer som danner fettstoffene, har et like antall karbonatomer, overveiende 14 til 18, i molekylet. Av mettede fettsyrer dominerer palmitinsyre, C15H31COOH, og stearinsyre, C17H35COOH, dernest myristinsyre, C13H27COOH, laurinsyre, C11H23COOH, og arachinsyre, C19H39COOH. Av umettede er oljesyre, C17H33COOH, mest alminnelig dessuten linolsyre, C17H31COOH med 2 dobbeltbindinger og linolensyre, C17H29COOH med 3 dobbeltbindinger (særlig i linolje). Det er disse to som i første rekke er livsnødvendige eller essensielle fettsyrer. Marine oljer inneholder meget av umettede syrer med 20 og 22 karbonatomer og 1 til 6 dobbeltbindinger per molekyl, for eksempel pentaensyre, C19H29COOH, med 5, og heksaensyre, C21H31COOH, med 6 dobbeltbindinger.

De laveste ledd i fettsyrerekken er blandbare med vann, med stigende molekylstørrelse avtar løseligheten, og fettsyrer med 12 og flere karbonatomer per molekyl er nærmest uløselige i vann, men løses lett av mange organiske løsemidler, f.eks. bensin og eter. I alkoholer er løseligheten begrenset. Mettede fettsyrer med 10 og flere karbonatomer per molekyl er faste ved alminnelig temperatur, smeltepunktet stiger med molekylstørrelsen. De laveste ledd er flytende (eddiksyre stivner ved +16 °C). De fleste umettede fettsyrer er flytende. Bortsett fra de laveste ledd er fettsyrer meget svake syrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.