fettsyrer (kjemi)

Artikkelstart

Fettsyrer, organiske syrer som fremstilles ved fettspalting. Fettsyrene har forskjellige industrielle anvendelser og har fått sitt navn fordi en del av dem utgjør hovedbestanddelen, mer enn 90 %, i de egentlige fettstoffer. Her er de bundet til glyserol som estere, glyserider.

Kjemisk sammensetning

I kjemisk forstand utgjøres den såkalte fettsyrerekken av de enbasiske karboksylsyrene, som avledes av alkanene og som har den generelle formel CnH2n+1COOH. De laveste ledd i denne rekken (n=0 maursyre, n=1 eddiksyre og n=2 propionsyre) forekommer normalt ikke i fettstoffene.

Syrene som inngår i fett kan også være umettede og ha den generelle formel CnH2n−xCOOH, hvor x kan være 1, 3, 5, 7, 9 eller 11, hvilket svarer til at de mangler 2, 4, 6, 8, 10 eller 12 hydrogenatomer per molekyl på å være mettet, eller til at de inneholder fra 1 til 6 dobbeltbindinger mellom karbonatomer. Betegnelsen umettet skyldes at slike dobbeltbindinger har en tendens til å mette seg, for eksempel ved å ta opp oksygen fra luften (se harskning) eller ved å ta opp hydrogen under innvirkning av en katalysator (fettherding).

De fettsyrer som danner fettstoffene, har et like antall karbonatomer, overveiende 14 til 18, i molekylet. Av mettede fettsyrer dominerer palmitinsyre, C15H31COOH, og stearinsyre, C17H35COOH, dernest myristinsyre, C13H27COOH, laurinsyre, C11H23COOH, og arachinsyre, C19H39COOH. Av umettede er oljesyre, C17H33COOH, mest alminnelig dessuten linolsyre, C17H31COOH med 2 dobbeltbindinger og linolensyre, C17H29COOH med 3 dobbeltbindinger (særlig i linolje). Det er disse to som i første rekke er livsnødvendige eller essensielle fettsyrer. Marine oljer inneholder meget av umettede syrer med 20 og 22 karbonatomer og 1 til 6 dobbeltbindinger per molekyl, for eksempel pentaensyre, C19H29COOH, med 5, og heksaensyre, C21H31COOH, med 6 dobbeltbindinger.

Egenskaper

De laveste ledd i fettsyrerekken er blandbare med vann, med stigende molekylstørrelse avtar løseligheten, og fettsyrer med 12 og flere karbonatomer per molekyl er nærmest uløselige i vann, men løses lett av mange organiske løsemidler, f.eks. bensin og eter. I alkoholer er løseligheten begrenset. Mettede fettsyrer med 10 og flere karbonatomer per molekyl er faste ved alminnelig temperatur, smeltepunktet stiger med molekylstørrelsen. De laveste ledd er flytende (eddiksyre stivner ved +16 °C). De fleste umettede fettsyrer er flytende. Bortsett fra de laveste ledd er fettsyrer meget svake syrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg