fôrenhet

Artikkelstart

Fôrenheten (FE) er et praktisk mål for energiverdien av fôr og dyras energibehov. Fôrenheten er et mål på nettoenergi (NE), og beregnes ut fra fôrets innhold av bruttoenergi fratrukket tap av energi i gjødsel, urin, metan og varme (termisk energi). Den er altså et mål på fôrets nyttbare energi, og kan brukes til vedlikehold, bevegelse (muskelarbeid) eller avleires som energi i tilvekst og mjølk.

Energimål for ulike dyr

Fôrenhet mjølk (FEm) har vært offisielt energimål for mjølkeku siden 1993, og er definert som 6900 kilojoule nettoenergi (kJ NE), tilsvarende verdien av 1 kg standard bygg til mjølkeproduksjon. FEm blir også brukt som offisiell måleenhet for energi for oppdrett og kjøttproduksjon på storfe samt for sau og geit. I 2007 innførte meieriorganisasjonen TINE et nytt system for energivurdering for mjølkeku, oppdrett og kjøttproduksjon på storfe (NorFor). NorFor-systemet angir også energiverdien av fôr og dyras energibehov som NE. Energiverdien blir imidlertid ikke oppgitt som FEm, men direkte i kJ, og energiverdien differensieres mellom mjølkeproduksjon og tilvekst/kjøttproduksjon.

Fôrenhet gris (FEg) ble tatt i bruk som energienhet for gris i 2006. En FEg er definert som 8900 kJ NE, og tilsvarer energiverdien av 1 kg typisk slaktegrisfôr til tilvekst. Omsettelig energi (OE) blir brukt som energimål for fjørfe og pelsdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg