Utøver i kimono med koto
Koto er det klassiske japanske instrumentet over alle.
Shakuhachispiller
Musikeren Goshaku Somegoro spiller shakuhachi. Fargetrykk av Ichiyusai Kuniyoshi, 1845.
Taikotrommer
Opptreden med taikotrommer i Beppu, Japan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tradisjonell japansk musikk, både folkemusikk og kunstmusikk, har et tydelig særpreg og er kjent over hele verden. Siden midten av 1900-tallet har Japan hatt noen av verdens fremste utøvere innen klassisk musikk og har markert seg sterkt i internasjonal populærmusikk og elektronisk musikk.

Noen kjente musikere fra Japan er:

  • Toru Takemitsu (1930–1996), komponist innen vestlig kunstmusikk
  • Mitsuko Uchida (født 1948), pianist innen vestlig kunstmusikk
  • Ryuichi Sakamoto (1952-2023), pioner innen elektronisk musikk
  • Hiromi Uehara (født 1979), jazzpianist
  • Koji Kondo (født 1961), komponist av spillmusikk
  • AKB48, idolgruppe grunnlagt i 2005

Folkemusikk

Japansk folkesang er knyttet til arbeid (fiske, risplanting), dans og høytider. Den kan akkompagneres på sjamisen, shakuhachi eller tromme. Ellers brukes ulike rytmeinstrumenter. AinoeneHokkaido og okinawaene på Ryukyuøyene har sine egne folkemusikkformer.

Flere tradisjonelle japanske instrumenter finnes det varianter av i både folkemusikk og kunstmusikk. Blant disse er:

  • sjamisen (trestrenget lutt som spilles med et stort plekter)
  • koto (en 13-strenget siter med bevegelige stoler som spilles med tre plektrer)
  • shakuhachi (kantblåst fløyte)
  • sho (munnorgel med 17 bambusrør)
  • hichiriki (kort oboinstrument)
  • biwa (firestrenget luttinstrument)
  • shoko (metallklokke)
  • kakko (sylinderformet tromme)
  • taiko (stor opphengt tromme)

Kunstmusikk

Japansk kunstmusikk

Gagaku
Gagakuorkester ved keiserpalasset i Kyoto, Japan. 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I tradisjonell japansk estetikk foretrekkes sarte virkemidler, raffinerte detaljer og et dempet lydnivå. I tråd med dette er noen instrumenter lakkert for å dempe klangen og kan ha strenger av silke istedenfor metall. Mye av musikken har en streng formoppbygning uten rom for improvisasjon. I ensemblespill fungerer trommeslageren også som dirigent.

Koto er Japans nasjonalinstrument og et av de viktigste instrumentene i japansk kunstmusikk. Det er en 13-strenget siter med bevegelige stoler som spilles med plektre på tre fingre på høyre hånd, mens venstre hånd brukes til å flytte stolene og presse strengene på venstre side av stolen for å oppnå vibrato eller endre tonehøyde. Variasjonsformen danmono er en viktig del av kotoens solorepertoar. Instrumentet blir også brukt som akkompagnement til sang, og i ensemblespill. Koto kom til Japan fra Kina på 600-tallet evt.

Den keiserlige hoffmusikken, gagaku, ble utviklet på 700-tallet under kinesisk og koreansk påvirkning og er en av verdens eldste orkestertradisjoner. Gagaku er bundet av strenge regler uten rom for improvisering. Opprinnelig var gagaku bestemt for banketter, men kom til å bli brukt ved alle keiserlige seremonier og rituelle danser. I dag er den tilgjengelig for det vanlige publikum.

Den japanske religionen shinto har sin egen tempelmusikk, kagura. Denne omfatter gagaku, men inneholder også andre elementer, blant annet noen svært gamle instrumenter, som er avbildet på gravskulpturer fra 200–500 evt. Buddhismens musikk er importert fra India og Kina, men har utviklet en egen japansk form.

Skuespillerne i no-teateret resiterer i en spesiell syngestil til akkompagnement av musikere (fløyte, en liten og en stor timeglasstromme, og sylindertromme på stativ). Trommeslagerne kontrollerer innsatsene med tilrop. Heller ikke i denne musikken er det plass for improvisasjon.

I Edo-perioden (1603–1868) blomstret forskjellige former for instrumentalmusikk. Biwa, som lenge hadde vært brukt til å akkompagnere lange fortellende dikt, ble avløst av sjamisen. Det mest populære blåseinstrumentet ble shakuhachi, som særlig ble brukt av en sekt omvandrende buddhistmunker. Shakuhachi-musikken forutsetter en avansert pusteteknikk og er en raffinert utnyttelse av de forskjellige klangmulighetene i instrumentet. Koto fikk også en oppblomstring i Edo-perioden og ble fra da av også brukt sammen med sjamisen.

I denne perioden oppstod en form for kammermusikk der sang alternerer med mellomspill for instrumenter (jiuta). Instrumentene kan være koto, sjamisen eller shakuhachi, eller alle tre sammen. Sjamisen fikk også innpass i kabuki-teateret. Musikerne (fløyte og trommer) opptrer her enten på scenen eller skjult bak en bambusvegg.

Vestlig kunstmusikk

Mitsuko Uchida
Av /Decca.

Under Meiji-perioden (1868–1912), og spesielt etter andre verdenskrig, har Japan gått inn for å dyrke vestlig klassisk musikk. Mange japanske musikere er kjent for sin fremragende teknikk, og japanske symfoniorkestre, kammerensembler og operascener har en meget høy standard. Flere japanske musikkutøvere har nådd internasjonal anerkjennelse, for eksempel dirigenten Seiji Ozawa (født 1935), pianisten Mitsuko Uchida (født 1948) og fiolinisten Midori (født 1971).

Modernismen i Vest-Europa i etterkrigstiden (Darmstadtskolen) tok opp virkemidler som lenge hadde vært brukt i japansk musikk, og det var derfor lett for unge japanske komponister å tilegne seg de nye prinsippene for komposisjonsteknikk. Flere av dem søkte å kombinere Vestens kunstmusikk med japanske tradisjoner og skapte musikk som vakte internasjonal interesse. Innenfor denne stilen var disse sentrale:

  • Yoshiro Irino (1921–1980)
  • Sadao Bekku (1922–2012)
  • Yashiro Akio (1929–1976)
  • Ikuma Dan (1924–2001)
  • Toshirō Mayuzumi (1929–1997)
  • Toru Takemitsu (1930–1996)

Populærmusikk

Japan er et av verdens største markeder for musikk. Landet har en omfattende kulturindustri og er også en viktig salgsarena for utenlandske musikere. Den japanske populærmusikken er for en stor del bygd på vestlige forbilder, men har utviklet seg til særegne japanske sjangre som j-pop, j-rock og kawaii-metal.

Japanske musikere og komponister har nådd svært bredt gjennom musikk laget for film, tegnefilmer (anime) og dataspill. Et viktig navn her er Koji Kondo (født 1961), som har skrevet musikken til mange av Nintendos mest kjente dataspill.

Ryuichi Sakamoto (1952-2023) var en pioner innen elektronisk populærmusikk på 1970-tallet og har etter dette blant annet vunnet Oscar for filmmusikk og blitt kjent som skuespiller. Flere japanere har gjort seg bemerket som innovatører innen nisje- og avantgarde-sjangre som støymusikk (japanoise), indiepop og hardcore punk.

Jazz

Japan er et stort marked for internasjonal jazz, som har vært populært siden 1920-tallet, og har fostret fremragende utøvere. Blant disse er pianisten og keyboardisten Hiromi Uehara (født 1979), som blant annet har samarbeidet med Chick Corea (1941–2021) og Stanley Clarke (født 1951).

Idolgrupper

AKB48 i 2010
Idolgruppa AKB48 er blant Japans bestselgende grupper gjennom tidene, her fra et møte med fans i 2010.

Såkalte idoler og idolgrupper har vært populære siden 1970-tallet. Idoler er pene unge musikere som i tillegg til å danse og synge i visuelt spektakulære sceneshow, også kultiverer et helhetlig image, blant annet gjennom strengt kontrollerte privatliv. Etter en nedgang på 1990-tallet, opplevde idolmusikken en ny vekst med internetts framgang på 2000-tallet. En sentral gruppe her er AKB48, grunnlagt i 2005, som la opp til mer samhandling med fans enn det som hadde vært vanlig tidligere. Den japanske idolsjangeren danner mye av malen for den internasjonalt mer kjente sørkoreanske k-poppen.

Heavy metal

Babymetal 2015
Babymetal var sentrale i utviklingen av kawaii-metal, en fusjon av J-pop og heavy metal. Her på seremonien «GQ Men of the Year» i Tokyo i 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Japansk heavy metal preges av mer sjangerblanding enn vestlig heavy metal, og et langt større antall kvinnelige grupper. Heavy metal har holdt seg populært i Japan helt siden 1970-tallet, selv om få japanske grupper har hatt større suksess utenfor landet.

Metal-gruppen Loudness, dannet i 1981, oppnådde stor kommersiell suksess internasjonalt med albumet Thunder in the East i 1985 med plasseringer på hitlistene i USA og flere internasjonale turneer. Show-Ya, dannet i 1981, er en kvinnegruppe som flyttet grensene for hva en svært konservativ platebransje oppfattet som passende for kvinner. De ga ut sitt første album i 1985 og hadde stor suksess i Japan i siste halvdel av 1980-tallet. Gruppen har siden 1987 arrangert NAONのYAON, et årlig arrangement kun for kvinnelige grupper og musikere innen hard rock og heavy metal. Show-Ya er en av de kommersielt mest suksessfulle kvinnelige metal-gruppene i verden, og har banet vei for det store antallet kvinnelige metalband i Japan.

Babymetal, som startet som en undergruppe av en idolgruppe, ble dannet i 2010 da jentene i gruppen var mellom ti og tolv år gamle. De ga ut sitt første album i 2014 og har hatt stor suksess internasjonalt siden de ble kjent på YouTube samme år. Babymetal var sentrale i utviklingen av undersjangeren kawaii-metal, som er en en fusjon av J-pop og heavy metal. Sangene deres er ofte framført med koreografert dans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Yngve Jarslett

Under populærmusikk merker jeg meg at metal er helt glemt, Loudness er kanskje fremdeles den største kommersielle suksessen japansk populærmusikk har hatt internasjonalt, om de ikke nå er forbigått av Babymetal (en slags metal-utgave av idolgrupper), det er vanskelig å sammenligne noen som hadde sin største internasjonale kommersielle suksess på 1980-tallet og noen som har den i dag. Jeg ser at kvinner i japansk musikk er etterlyst, kansje det kan nevnes noe om bølgen av kvinnelige speed metal-band, noe som er helt spesielt for Japan, som startet fra 2010 og har blitt godt mottatt internasjonalt, og hardrock- og metal-bandet Show-Ya, som har gitt ut plater siden 1985 og riktignok aldri slo igjennom på det internasjonale markedet, men hadde enorm kommersiell suksess i Japan og banet antageligvis vei for mange kvinner i japansk hardrock og metal

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg