Musikk i Sør-Korea

BTS har siden 2018 vært det mest populære k-pop-bandet, også i Norge.
BTS
Av .

Artikkelstart

Musikken i Sør-Korea og Nord-Korea har for det meste en felles historie og kulturelt grunnlag fram til delingen av Korea i 1948. Etter delingen har de to landene blitt utsatt for ganske ulike kulturelle impuilser. I Sør-Korea har særlig europeisk kunstmusikk og angloamerikansk populærmusikk preget det musikalske landskapet.

Folkemusikk

Tradisjonell koreansk musikk er blitt dokumentert gjennom historiske kilder mer enn to tusen år tilbake. I Sør-Korea dyrkes eldre nasjonale kunstmusikkformer og folkemusikk ved The National Classical Music Institute, som organiserer fremføringer ved ulike seremonier og nasjonale festdager og for turister og det vanlige publikum. Folkemusikk fremføres av organisasjoner og private grupper. Koreansk musikkvitenskapelig selskap står i spissen for utforskning av den nasjonale musikkarven.

Kunstmusikk

Flere musikere innen klassisk musikk har oppnådd internasjonale karrierer. Blant dem er søsknene Kyung-Wha Chung (fiolinist), Myung-Whun Chung (dirigent og pianist) og Myung-Wha Chung (cellist). De mest kjente klassiske orkestrene er Seoul Symphony Orchestra og The Korean National Symphony Orchestra. Foreningen Ny musikk (ISCM) har introdusert vestlig samtidsmusikk og nyere verker der koreanske og vestlige elementer integreres. Det er også gjort forsøk på å modernisere koreanske instrumenter etter vestlige modeller.

Populærmusikk

K-pop er en sørkoreansk populærmusikk og ungdomskultur som oppsto på slutten av 1990-tallet. Sjangeren fikk etter hvert stor internasjonal suksess med grupper som Girls’ Generation, Wonder Girls, BTS og Blackpink. Gangnam Style med rapperen Psy ble i 2012 den første musikkvideoen til å nå én milliard visninger på YouTube.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg