Hokkaido, japansk øy, den nordligste av landets fire store øyer, vender ut mot Japanhavet i vest, mot Okhotskhavet i nord og mot Stillehavet i øst og sør. Hokkaido er skilt fra Sakhalin (Russland) ved La Pérousestredet (Soya-kaikyo) og fra Honshu ved Tsugarustredet. Utgjør en egen provins; 83 451 km2 med 5 670 000 innb. (2002). Hovedstad: Sapporo.

Hokkaido, som dekker 22 % av Japans areal, strekker seg ca. 400 km i retning nord–sør og ca. 450 km i retning vest–øst. Mesteparten av øya består av fjell og åser; bare 1/5 av arealet er flatt nok til å dyrkes opp. En sentral fjellkjede, i nord kalt Kitamifjellene og i sør kalt Hidakafjellene, strekker seg tvers over øya fra nordvest mot sørøst. Mange vulkaner og varme kilder. Vulkanen Usu (725 moh.), ca. 75 sørvest for Sapporo, er en av Japans mest aktive. Hokkaidos høyeste fjell er Daisetsu-zan (2290 moh.) omtrent midt på øya. Klimaet er kjøligere og mer kontinentalt enn ellers i Japan.

Hokkaido var opprinnelig befolket av aino, et jeger-, sanker- og fiskerfolk som tidligere bebodde store deler av det nordlige Japan og Kamtsjatka, Sakhalin og Kurilene. De utgjør nå en liten minoritet.

Hokkaido har til tross for det kuperte terrenget landets største sammenhengende landbruksområder. Det dyrkes ris, hvete, soyabønner, sukkerbeter, poteter, epler, humle m.m; husdyrhold med stor melkeproduksjon. Det utvinnes særlig kull, sink- og blymalm, men også kvikksølv, kobber, mangan, gull og sølv. Industrien omfatter produksjon av jern og stål, skipsverft, kjemisk og petrokjemisk industri. Den store fiskeflåten som hører hjemme på Hokkaido, danner grunnlaget for en omfattende fiskeforedlingsindustri i kystbyene. En 54 km lang jernbanetunnel, Seikantunnelen, forbinder Hokkaido med Honshu.

Den japanske koloniseringen av øya begynte for alvor i 1869, da territoriet, som den gang ble kalt Yezo, ble omdøpt til Hokkaido ('Nordsjødistriktet').

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.