Hokkaido

Hokkaido. Risdyrking. Ris er et av øyas viktigste jordbruksprodukter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

En stor begivenhet hver vinter er Sapporo Snow Festival, som trekker til seg folk fra hele verden. Her blir det laget små og store byggverk og skulpturer i snø. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Aino-mann fra Hokkaido i en attushi, en tradisjonell kappe med broderier. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Kanaler i Otaru, Hokkaido, Japan.

Artikkelstart

Hokkaido er en øy i Japan. Det er den nordligste av landets fire store øyer. Den vender ut mot Japanhavet i vest, mot Okhotskhavet i nord og mot Stillehavet i øst og sør. Hokkaido er skilt fra Sakhalin (Russland) ved La Pérousestredet (Soya-kaikyo) og fra Honshu ved Tsugarustredet.

Faktaboks

Uttale
hokkˈaido:
Etymologi
kommer fra de tre kinesiske tegnene 北海道 og betyr «nordsjøprovinsen»
Også kjent som
tidligere kalt Ezo eller Yezo

Hokkaido utgjør en egen provins med areal på 83 451 kvadratkilometer med 5 381 733 innbyggere (2015). Hovedstaden er Sapporo.

Natur

Hokkaido, som dekker 22 prosent av Japans areal, strekker seg om lag 400 kilometer i retning nord–sør og om lag 450 kilometer i retning vest–øst. Mesteparten av øya består av fjell og åser; bare en femtedel av arealet er flatt nok til å dyrkes opp. En sentral fjellkjede, i nord kalt Kitamifjellene og i sør kalt Hidakafjellene, strekker seg tvers over øya fra nordvest mot sørøst.

Øya har mange vulkaner og varme kilder. Vulkanen Usu (725 meter over havet), cirka 75 kilometer sørvest for Sapporo, er en av Japans mest aktive. Hokkaidos høyeste fjell er Daisetsuzan (2290 meter over havet), som ligger omtrent midt på øya. Klimaet er kjøligere og mer kontinentalt enn ellers i Japan.

Befolkning

Hokkaido var opprinnelig befolket av aino, et jeger-, sanker- og fiskerfolk som tidligere bebodde store deler av det nordlige Japan og Kamtsjatka, Sakhalin og Kurilene. De utgjør nå en liten minoritet.

Den japanske koloniseringen av øya begynte for alvor i 1869, da territoriet, som den gang ble kalt Yezo, ble omdøpt til Hokkaido («Nordsjøprovinsen»).

Næringsliv

Hokkaido har til tross for det kuperte terrenget landets største sammenhengende landbruksområder. Det dyrkes ris, hvete, soyabønner, sukkerbeter, poteter, epler, humle med mer, og det er husdyrhold med stor melkeproduksjon. Det utvinnes særlig kull, sink- og blymalm, men også kvikksølv, kobber, mangan, gull og sølv.

Industrien omfatter produksjon av jern og stål, skipsverft, kjemisk og petrokjemisk industri. Den store fiskeflåten som hører hjemme på Hokkaido, danner grunnlaget for en omfattende fiskeforedlingsindustri i kystbyene.

En 54 kilometer lang jernbanetunnel, Seikantunnelen, forbinder Hokkaido med Honshu.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg