Singelplate

Dead Kennedys. Too drunk to fuck.

Singelplate

Hardcore punk er en brutal versjon av pønken som oppsto på tampen av 70-tallet i USA, inspirert av bandene Black Flag og Dead Kennedys. Den kjennetegnes av skrikende vokal, skjærende gitarer, et høyt lydvolum og tempo, og det legges mer vekt på rytme enn melodi.

Kanadiske DOA ga genren navn med sitt 1981-album Hardcore '81. Andre pionerer er engelske Discharge og amerikanske Bad Brains. Norge hadde tidlig på 80-tallet hardcoreband som Betong Hysteria og Siste Dagers Helvete. Og på slutten av tiåret fulgte en rekke band som sprang ut fra Blitz-miljøet i Oslo, så som Life...But How To Live It?, Stengte Dører og So Much Hate.

Post-hardcore oppsto på slutten av 80-tallet, anført av amerikanske Fugazi og Rollins Band (med den tidligere Black Flag-vokalisten Henry Rollins). I Norge var J.R. Ewing et populært hardcoreband tidlig på 2000-tallet. Kvelertak fikk i 2010 et internasjonalt gjennombrudd med sin blanding av hardcore punk og metal.

Også det såkalte straight edge-miljøet avfødte en del hardcoreband, for eksempel Minor Threat i USA og Onward i Norge.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg