Ryukyuøyene, japansk øygruppe mellom Japan og Taiwan; ca. 2265 km2. med ca. 1,4 mill. innb. (2005). Administrasjonssenter: Naha på Okinawa. De 55 øyene er delt i tre hovedgrupper: Oshima-eller Amamiøyene i nordøst, Okinawaøyene i midten og Sakishimaøyene i sørvest.

De større øyene er vulkanske og berglendte, de mindre er lave koralløyer. Subtropisk klima. Øyene har flere endemiske dyrearter, bl.a. en flaggermus, en katt og en kanin. Faunaen er ellers en blanding av japanske og sørøstasiatiske arter.

Befolkningen er av blandet japansk, kinesisk og malayisk opprinnelse.

Jordbruk er viktigste næringsvei, viktigste produkter er sukkerrør, ris og søtpoteter. Fiske etter tunfisk har fått økt betydning.

Ryukyuøyene var opprinnelig et selvstendig kongerike som fra 1300-tallet måtte betale tributt til Kina, fra 1600-tallet også til Japan, som 1879 annekterte øyene. På grunn av sin strategiske betydning ble Ryukyuøyene 1945 plassert under amerikansk militæradministrasjon, fra 1952 med indre selvstyre. Amamiøyene ble 1953 levert tilbake til Japan, Okinawa og de øvrige Ryukyuøyene i 1972. Se også Okinawa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.