Ryukyuøyene

Ryukyuøyene består av en rekke øyer som ligger mellom Japan og Taiwan.

Ryukyuøyene er en japansk øygruppe mellom Japan og Taiwan. Øygruppen har et areal på rundt 2265 kvadratkilometer med om lag 1,4 millioner innbyggere (2005). Administrasjonssenter er NahaOkinawa. De 55 øyene er delt i tre hovedgrupper: Oshima-eller Amamiøyene i nordøst, Okinawaøyene i midten og Sakishimaøyene i sørvest.

Faktaboks

uttale:
rjˈu:kju:-
også kjent som:
Ryukyuretto
japansk Nansei-shoto

Natur

De større øyene er vulkanske og berglendte, de mindre er lave koralløyer. Øyene har subtropisk klima. Det er flere stedegne dyrearter, blant annet flaggermus, katt og kanin. Faunaen er ellers en blanding av japanske og sørøstasiatiske arter.

Befolkning

Befolkningen er av blandet japansk, kinesisk og malayisk opprinnelse.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei, viktigste produkter er sukkerrør, ris og søtpoteter. Fiske etter tunfisk har fått økt betydning.

Historikk

Ryukyuøyene var opprinnelig et selvstendig kongerike som fra 1300-tallet måtte betale tributt til Kina, fra 1600-tallet også til Japan, som i 1879 annekterte øyene. På grunn av sin strategiske betydning ble Ryukyuøyene i 1945 plassert under amerikansk militæradministrasjon, fra 1952 med indre selvstyre. Amamiøyene ble i 1953 levert tilbake til Japan, Okinawa og de øvrige Ryukyuøyene i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg