Faktaboks

Nintendo
Uttale
nintˈendo
Nintendos logo
Nintendos logo, versjon siden 2016
Nintendos logo
Av .
elektronisk spill (Donkey Kong)

Donkey Kong var et av de første spillene fra Nintendo. Denne utgaven fra 1982 viser helten Jumpman (som i senere spill fikk navnet Mario) øverst til venstre; for å redde prinsessen (øverst i midten) må han hoppe over tønnene som monsteret Donkey Kong (øverst til høyre) kaster mot ham. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Nintendo Switch
Nintendo Switch er en håndholdt spillkonsoll som ble lansert i 2017.

Nintendo er et japansk selskap som er en av verdens største produsenter av dataspill og spillkonsoller. Selskapet står bak velkjente spill som Donkey Kong, Super Mario, The Legend of Zelda, Pokémon og Kirby.

Nintendo ble etablert i 1889 og produserte opprinnelig japanske spillkort. Hovedkontoret ligger i Kyoto.

Historikk

Nintendo ble startet av Fusajiro Yamauchi, og produserte i starten spesielle japanske spillkort. Senere lagde de også vestlige kort. Selskapet tok i 1951 navnet Nintendo Playing Card Company, og i 1963 fikk de sitt nåværende navn.

Selskapet begynte å lage videospill i 1970-årene og ble raskt en av verdens ledende produsenter av slike. I 1980 etablerte de seg også i USA.

Sentrale konsoller

I 1983 kom videospillemaskinen Nintendo Entertainment System (NES), etterfulgt av Super Nintendo Entertainment System (SNES) i 1991, Nintendo 64 i 1996 og Nintendo GameCube i 2001.

I 2006 kom spillmaskinen Wii, som introduserte bevegelseskontroller i spill og solgte over 100 millioner eksemplarer. I 2012 kom oppfølgeren Wii U, med støtte for HD-oppløsning og pekeskjerm på hovedkontrollen.

I 1989 ble den håndholdte spillkonsollen Game Boy lansert, og denne konsollserien har vært en av selskapets største suksesser. Denne ble etterfulgt av Game Boy Color i 1998 og Game Boy Advance i 2001.

Den håndholdte konsollen Nintendo DS med to skjermer kom i 2004, og i 2011 ble denne etterfulgt av Nintendo 3DS, med innebygget stereoskopisk 3D-effekt på den øverste skjermen.

I 2017 ble Nintendo Switch lansert, en bærbar spillkonsoll med avtakbare håndkontroller, som kan koples til en storskjerm ved å plasseres i en tilkoplet dokkingstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg