Nintendo

Nintendos logo, versjon siden 2016
Nintendos logo
Av .

Donkey Kong var et av de første spillene fra Nintendo. Denne utgaven fra 1982 viser helten Jumpman (som i senere spill fikk navnet Mario) øverst til venstre; for å redde prinsessen (øverst i midten) må han hoppe over tønnene som monsteret Donkey Kong (øverst til høyre) kaster mot ham. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Nintendo Switch er en håndholdt spillkonsoll som ble lansert i 2017.

Nintendo, er en japansk spillprodusent. Selskapet ble etablert i 1889, og produserte opprinnelig japanske spillkort. Etter lanseringen av Nintendo Entertainment System (NES) i 1983 har Nintendo utviklet seg til å bli en av verdens største produsenter av dataspill og spillkonsoller. Nintendo står bak velkjente spill som Donkey Kong, Super Mario, The Legend of Zelda, Pokémon og Kirby.

Faktaboks

uttale:
nintˈendo

Hovedkontoret ligger i Kyoto.

Historikk

Nintendo ble startet av Fusajiro Yamauchi, og produserte i starten spesielle japanske spillkort. Senere lagde de også vestlige kort. Selskapet tok i 1951 navnet Nintendo Playing Card Company, og fikk i 1963 sitt nåværende navn.

Selskapet begynte å lage videospill i 1970-årene og ble raskt en av verdens ledende produsenter av slike. I 1980 etablerte de seg også i USA.

Sentrale konsoller

I 1983 kom videospillemaskinen Nintendo Entertainment System (NES), etterfulgt av Super Nintendo Entertainment System (SNES) i 1991, Nintendo 64 i 1996 og Nintendo GameCube i 2001.

I 2006 kom spillmaskinen Wii,som introduserte bevegelseskontroller i spill og solgte over 100 millioner eksemplarer. I 2012 kom oppfølgeren Wii U, med støtte for HD-oppløsning og pekeskjerm på hovedkontrollen.

I 1989 ble den håndholdte spillkonsollen Game Boy lansert, og denne konsollserien har vært en av selskapets største suksesser. Denne ble etterfulgt av Game Boy Color i 1998 og Game Boy Advance i 2001. Den håndholdte Nintendo DS med to skjermer kom i 2004, og i 2011 ble denne etterfulgt av Nintendo 3DS, med innebygget stereoskopisk 3D-effekt på den øverste skjermen.

I 2017 ble Nintendo Switch lansert, en bærbar spillkonsoll med avtakbare håndkontroller, som kan koples til en storskjerm ved å plasseres i en tilkoplet dokkingstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg