dekadenter

Dekadenter var en gruppe av franskspråklige forfattere som i 1880-årene reagerte mot naturalismen. De dyrket det eksentriske og raffinerte, ofte også det syke, dunkle og uutsigelige. De avviste at tilværelsen hadde annen mening enn å dyrke de estetiske opplevelsene, foraktet demokrati og fremskritt og svermet ofte for middelalderen.

Faktaboks

uttale:
dekadˈenter
etymologi:

av fransk décadence, fra middelalderlatin decadentia, «frafall», se dekadanse

Dekadentene var påvirket av Richard Wagner, Arthur Schopenhauer og Friedrich Nietzsche, og beundret diktere som Charles Baudelaire, Joris-Karl Huysmans, Paul Verlaine og Édouard-Joachim Corbière. Hovedpersonen i Huysmans' roman À Rebours ble sett på som innbegrepet av den dekadente. Det ble utgitt et par små tidsskrifter, La Décadence og Le Décadent.

Svært mange franske forfattere var i perioder preget av de dekadente idealene. Til miljøet hørte også mange belgiske forfattere som bodde i Paris (gruppen Jeune Belgique). I Italia var den fremste representanten for dekadentene Gabriele D'Annunzio.

Forbindelsen mellom dekadentene og den franske symbolismen er meget sterk, og det er vanskelig å trekke klare grenser mellom de to retningene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg