Dyreliv på New Zealand

Nordbrunkivi, Apteryx mantelli, tre måneder gammel ungfugl.
kivi
Av /iStock.

Kea, Nestor notabilis.

Det er ingen opprinnelige pattedyrNew Zealand, bortsett fra to arter flaggermus, som har sine nærmeste slektninger i Australia og Sør-Afrika.

Mer enn 330 fuglearter er observert. Det er mange sjøfuglarter, og opprinnelig få arter landfugler. Sivilisasjonen bevirket sterk tilbakegang for enkelte særegne arter som papegøyene kea, kaka og uglepapegøye, kakapo. Kakapoen og riksefuglen takahe ble regnet som utryddet omkring begynnelsen av 1900-tallet, men ble gjenoppdaget i henholdsvis 1958 og 1948. Ingen av dem kan fly.

Den mest særpregede fugleordenen er kiviene, med tre arter som mangler synlige vinger. De store moafuglene, som talte mer enn 20 arter, var også vingeløse. De siste døde ut på 1700-tallet. En kjerrhauk, en falk og to ugler utgjør hele rovfuglfaunaen. Tyve stedegne eller endemiske spurvefuglarter omfatter blant annet de helt stedegne familiene klatresmetter og flikfugler, samt arter med tilknytning til Australias fauna som honningetere og viftehale.

Landfugler som europeerne innførte på 1800-tallet, vesentlig fra Europa og Australia, er dominerende over store deler av New Zealand. Vanligst er andefugler som svartsvane og stokkand, papegøyer, sanglerke, troster, gråspurv, finker og stær.

Fasan, hjort, ørret og laks ble innført for sportens skyld. Nybyggerne brakte med seg ulike dyrearter fra hjemlandet, både kjæledyr, husdyr og jaktbart vilt. Mange slo godt til, og rovdyrarter ble innført for å kontrollere disse. I alt ble 53 pattedyrarter introdusert, og av disse forekommer omkring 30 i frittlevende tilstand. Dyreintroduksjonen til New Zealand er et godt eksempel på de skadevirkningene som kan oppstå ved en ukontrollert innføring av fremmede arter i et område.

Ingen slanger finnes, men noen få øgler som gekkoer og skinker. Av ambifier finnes tre halefrosker i slekten Leiopelma, med sin nærmeste slektning i Nord-Amerika. Et av de merkeligste dyrene er broøglen eller tuatara, den eneste nålevende representanten for den eldgamle krypdyrordenen Rhynchocephalia. Newzealandpelssel og newzealandsjøløve yngler langs kysten i sør og på subantarktiske øyer. I sjøen er det rikt med fisk, østers og så videre. Haier er alminnelige i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg