Det er ingen opprinnelige pattedyr på New Zealand bortsett fra to arter flaggermus med nærmeste slektninger i Australia og Sør-Afrika.

Mer enn 330 fuglearter er observert. Det er mange sjøfuglarter, opprinnelig få arter landfugler. Sivilisasjonen bevirket sterk tilbakegang for enkelte særegne arter som papegøyene kea, kaka og kakapo (uglepapegøye). Kakapoen og riksefuglen takahe ble regnet som utryddet omkring begynnelsen av 1900-tallet, men ble gjenoppdaget i henholdsvis 1958 og 1948. Ingen av dem kan fly. Den mest særpregede fugleordenen er kiviene (3 arter), som mangler synlige vinger. De store moafuglene (mer enn 20 arter) var også vingeløse, de siste artene døde ut på 1700-tallet. En kjerrhauk, en falk og to ugler utgjør hele rovfuglfaunaen. 20 stedegne (endemiske) spurvefuglarter omfatter blant annet de stedegne familiene klatresmetter og flikfugler, og arter med tilknytning til Australias fauna (honningetere, viftehale).

Landfugler som europeerne innførte på 1800-tallet, vesentlig fra Europa og Australia, er dominerende over store deler av New Zealand. Vanligst er andefugler (svartsvane, stokkand), papegøyer, sanglerke, troster, gråspurv, finker og stær.

Fasan, hjort, ørret og laks ble innført for sportens skyld. Nybyggerne brakte med seg dyrearter fra hjemlandet: kjæledyr, husdyr og jaktbart vilt. Mange slo godt til, og rovdyrarter ble innført for å kontrollere disse. I alt ble 53 pattedyrarter introdusert; av disse forekommer omkring 30 i frittlevende tilstand. Dyreintroduksjonen er et godt eksempel på de skadevirkningene som kan oppstå ved en ukontrollert innføring av fremmede arter i et område. Ingen slanger finnes, men noen få øgler (gekkoer, skinker) og tre halefrosker (Leiopelma), med sin nærmeste slektning i Nord-Amerika. Et av de merkeligste dyrene er broøglen (tuatara), den eneste nålevende representant for den eldgamle krypdyrordenen, Rhyncocephalia. Newzealandpelssel og newzealandsjøløve yngler langs kysten i sør og på subantarktiske øyer. I sjøen er det rikt med fisk, østers osv.; haier er alminnelige i nord.

Les mer om New Zealands geografi, Klima på New Zealand og Planteliv på New Zealand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.