Fugleart i lerkefamilien. Den er litt større enn gråspurv og ligner de mindre hei- og trepiplerkene i fargemønster. På hodet har den antydning til topp. Sangflukten er utpreget. Hekker i det meste av Europa og Asia, i Norge hovedsaklig i flatlandsområdene på Østlandet, langs kysten på Sørlandet og nordover, alminnelig til Trøndelag. Mer spredt i Nordland, sparsom i Troms og Finnmark. Foretrekker dyrket mark, hei og strandenger langs kysten. Reiret legges i en fordypning på bakken. Det består av gress og fôres med finere strå og hår. De 3–5 gråhvite eggene med mange små brune flekker ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene holder seg i reiret i 8–10 dager, men kan fly først i en alder av 18–20 dager. Får som regel 2–3 kull i året - ofte etter 4–5 forsøk, da reiret er svært utsatt for plyndring. Sanglerken er en av de tidlige trekkfuglene tilbake på hekkeområdene. Ankommer de sørlige landsdelene i februar–mars, Finnmark i april. Enkelte overvintrer sør på Vestlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.