gråspurv

Gråspurv. Lyden fra en flokk i buskas.

av . Begrenset gjenbruk

Gråspurv, hann.

av . Begrenset gjenbruk

Gråspurv, hann

av . Begrenset gjenbruk
Gråspurv hunn av . CC BY SA 3.0

Gråspurv, ofte bare kalt spurv, er en fugleart i spurvefamilien. Gråspurven veier cirka 25–35 gram og har brun- og svartstripet overside og grå underside. Hannen har svart strupeflekk og grå kalott, mens hunnen har brun kalott. Arten ligner pilfink, men denne har kastanjebrun isse og svarte kinnflekker.

Faktaboks

Også kjent som
Passer domesticus

Gråspurven er sterkt knyttet til menneskelig bebyggelse og er utbredt (delvis innført til) alle verdensdeler unntatt Antarktis. Den hekker på hus og gårder i hele Norge, men mer sjelden i høyereliggende strøk. Gråspurvens reir opprettes i hulrom av mange slag på bygninger, og de forekommer også i fuglekasser og hule trær. En sjelden gang bygges kulerunde reir fritt i trær eller busker. To og tre kull hvert år er vanlig hos oss. De 4–5 eggene ruges i 13–14 dager, og ungene blir i reiret i cirka 17 døgn.

Gråspurven er vår mest typiske standfugl, og er en av få arter som kan holde seg i Finnmarks kyststrøk hele vinteren. Den lever i livsvarig ekteskap. Det eldste norske ringmerkede individet ble sju år gammelt.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg