gråspurv

Gråspurv hunn
Lisens: CC BY SA 3.0

Gråspurv, hann

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gråspurv, hann.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gråspurv. Lyden fra en flokk i buskas.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gråspurv er en fugleart i spurvefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: house sparrow
Vitenskapelig navn
Passer domesticus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Gråspurven er cirka 15 cm stor og veier cirka 25–35 gram. Den har brun- og svartstripet overside og grå underside. Hannen har svart strupeflekk og grå kalott, mens hunnen har brun kalott. Arten ligner pilfink, men denne har kastanjebrun isse og svarte kinnflekker.

Sangen er en enkel, kort og gjentakende strofe. Såkalte sjirpekor, «sjirp, sjirp», høres spesielt om våren. En rekke pludrende og kvitrende lokkerop høres hele året.

Næring

Gråspurven lever av korn, frø og insekter, men spiser også matrester, knopper, blomster og bær. Oppsøker gjerne fuglebrett om vinteren.

Formering

Gråspurvhannen kurtiserer hunnen ved å slepe med vingene og løfte stjerten. Gråspurvens reir legges i hulrom av mange slag på bygninger, samt i fuglekasser og hule trær. En sjelden gang bygges kulerunde reir fritt i trær eller busker. To til tre kull hvert år er vanlig hos i Norge. De 4–5 eggene ruges i 13–14 dager, og ungene blir i reiret i cirka 17 døgn.

Gråspurven lever i livsvarig ekteskap.

Utbredelse og bestand

Gråspurven er sterkt knyttet til menneskelig bebyggelse og er utbredt (delvis innført til) alle verdensdeler unntatt Antarktis. Den hekker på hus og gårder i hele Norge, men mer sjelden i høyereliggende strøk. Den er vanlig, men bestanden er langt mindre enn tidligere. Moderne hus gir færre reirplasser, landbruket e rmer strømlinjeformet, og hestemøkk i gatene er ikke så vanlig lenger. I hestemøkka fant gråspurvene mye mat.

Den norske bestanden teller i følge Norsk Ornitologisk Forening 60 000-120 000 par.

Trekk

Gråspurven er vår mest typiske standfugl, og er en av få arter som kan holde seg i Finnmarks kyststrøk hele vinteren. Det eldste norske ringmerkede individet ble sju år gammelt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gråspurv
Passer domesticus
Tidligere vitenskaplig navn
Passer domesticus domesticus
Artsdatabanken-ID
4397
GBIF-ID
5231190

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg