stær

Stær. Lyden fra en liten flokk på ca. 10 fugler.

av . Begrenset gjenbruk

Stær.

av . Begrenset gjenbruk

Stær

av . Begrenset gjenbruk
Stær av . CC BY SA 3.0

Stær er en fugleart i stærfamilien. Den har gult nebb og kort hale og spaserer på bakken, mens svarttrosten som også har gult nebb, har lang hale og oftest hopper på bakken. Kroppslengden er 22 centimeter. Stæren er metallglinsende svart og nokså ensfarget om sommeren, sterkt hvitprikket om vinteren og utover våren. Ungstærene, som allerede tidlig på sommeren kan samle seg i enorme flokker, er inntil høsten ensfarget brune.

Faktaboks

Også kjent som
Sturnus vulgaris

Stæren er en hullruger som er lett å få som hekkefugl i reirkasser, men helst i flere kasser opphengt nær hverandre. Den er selskapelig anlagt og leter ofte etter mat i småflokker. De 5–7 blåhvite eggene ruges av begge kjønn i 12–13 dager. Ungene blir flygedyktige etter 20–22 dager. De fleste trekker ut av landet, men enkelte overvintrer, ofte i sterk kulde og snøvær. Stæren hørte opprinnelig hjemme bare i Europa og Asia, men er innført til en rekke nye områder som Nord-Amerika og Australia. En ringmerket stær ble over 20 år.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg