Kongepingviner av . CC BY SA 3.0

pingviner

Klippehopperpingvin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kongepingvinungene blir etterlatt på stranda av foreldrene som kun forer dem fire-fem ganger gjennom vinteren. Crozet-øyene i det indiske-sørishavet.
Kongepingvinunge
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kappingvin, Boulders Beach, Sør-Afrika.
Kappingvin
Av /Shutterstock.

Pingviner er en særpreget gruppe av fugler som omfatter 17 arterden sørlige halvkule, mange omkring selve Antarktis. De kan ikke fly, men er dyktige svømmere.

Faktaboks

etymologi:

Fra engelsk penguin, opprinnelig et navn på geirfugl, som tilhørte alkefuglene og ikke pingvinene.

også kjent som:

Sphenisciformes (ordenen pingviner), Spheniscidae (pingvinfamilien).

Pingvinene kan oppnå en undervannshastighet på 30–40 km i timen, og kan være under vann i inntil ca. 18 minutter. Den største arten, keiserpingvinen, kan dykke ned til 565 meter.

Systematikk

I biologisk systematikk regnes pingvinene som en egen orden. Ordenen pingviner omfatter kun én familie, pingvinfamilien, Spheniscidae.

Beskrivelse

Pingviner er den eneste fugleorden som har brystkam i skjelettet, men likevel ikke kan bruke vingene til å fly med. Brystkammen gir feste for vingemuskulaturen, og pingvinene bruker de smale, årebladlignende vingene som effektive svømmeredskaper. Bena brukes til styring under vann og som svømmeføtter i overflatestilling.

Pingvinenes fjær sitter som et tettpakket lag av stive, rette fjærbørster. Halen er svært kort, og bena sitter langt bak, så på land beveger de seg i oppreist stilling. På is kan de skyve seg framover på magen.

Utbredelse

Bare keiserpingvinen og den betydelig mindre adeliepingvinen har stor utbredelse på det antarktiske kontinent, i kolonier på opptil hundretusener. Kongepingvinen, som ligner keiserpingvinen, men er mindre, hekker på subantarktiske øyer. Hele 8 pingvinarter hekker i mer eller mindre antarktiske områder. De 9 andre artene hekker lenger nord, og enkelte hører hjemme i Australia, Sør-Afrika og Sør-Amerika helt opp til Galápagosøyene under ekvator.

Pingviner i Norge

I 1936 ble 10 kongepingviner satt ut på Røst og ved Nordkapp, og i 1938 ble 23 gulltopp- og bøylepingviner satt ut på Røst, men de levde neppe mer enn et år eller to.

I dagens Norge kan man bare se pingviner i offentlige akvarier: Humboldtpingviner holdes i Atlanterhavsparken i Ålesund, mens Akvariet i Bergen har bøylepingviner (se børstehalepingviner).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg