Kongepingviner av . CC BY SA 3.0

pingviner

Klippehopperpingvin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kongepingvinungene blir etterlatt på stranda av foreldrene som kun forer dem fire-fem ganger gjennom vinteren. Crozet-øyene i det indiske-sørishavet.
Kongepingvinunge
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kappingvin, Boulders Beach, Sør-Afrika.
Kappingvin
Av /Shutterstock.

Pingviner er en særpreget gruppe av fugler som omfatter 17 arterden sørlige halvkule, mange omkring selve Antarktis. De kan ikke fly, men er dyktige svømmere.

Faktaboks

Etymologi

Fra engelsk penguin, opprinnelig et navn på geirfugl, som tilhørte alkefuglene og ikke pingvinene.

Også kjent som

Sphenisciformes (ordenen pingviner), Spheniscidae (pingvinfamilien).

Pingvinene kan oppnå en undervannshastighet på 30–40 kilometer i timen, og kan være under vann i inntil cirka 18 minutter. Den største arten, keiserpingvin, kan dykke ned til 565 meter.

Systematikk

I biologisk systematikk regnes pingvinene som en egen orden. Ordenen pingviner omfatter kun én familie, pingvinfamilien, Spheniscidae.

Beskrivelse

Pingviner er den eneste fugleorden som har brystkam i skjelettet, men likevel ikke kan bruke vingene til å fly med. Brystkammen gir feste for vingemuskulaturen, og pingvinene bruker de smale, årebladlignende vingene som effektive svømmeredskaper. Bena brukes til styring under vann og som svømmeføtter i overflatestilling.

Pingvinenes fjær sitter som et tettpakket lag av stive, rette fjærbørster. Halen er svært kort, og bena sitter langt bak, så på land beveger de seg i oppreist stilling. På is kan de skyve seg framover på magen.

Utbredelse

Bare keiserpingvinen og den betydelig mindre adeliepingvinen har stor utbredelse på det antarktiske kontinent, i kolonier på opptil hundretusener. Kongepingvinen, som ligner på keiserpingvinen, men er mindre, hekker på subantarktiske øyer. Hele åtte pingvinarter hekker i mer eller mindre antarktiske områder. De ni andre artene hekker lenger nord, og enkelte hører hjemme i Australia, Sør-Afrika og Sør-Amerika helt opp til Galápagosøyene under ekvator.

Pingviner i Norge

I 1936 ble 10 kongepingviner satt ut på Røst og ved Nordkapp, og i 1938 ble 23 gulltopp- og bøylepingviner satt ut på Røst, men de levde neppe mer enn ett eller to år.

I dagens Norge kan man bare se pingviner i offentlige akvarier: Humboldtpingviner holdes i Atlanterhavsparken i Ålesund, mens Akvariet i Bergen har bøylepingviner (se børstehalepingviner).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg