Albatrosser, fuglefamilie i ordenen stormfugler. Store fugler med neseborene i korte, helt atskilte tuber. Vingene er usedvanlig lange og smale; vingespennet ligger mellom 2 og nesten 4 m (størst i verden). Glimrende flygere som seiler lange strekninger mellom hver gang de gjør et slag med vingene, særlig i sterk vind. Av de 14 artene i familien forekommer 10 i Sørishavet og tilgrensende havområder (mest sør for 30° sørlig bredde), 3 i det nordlige Stillehav og 1 ved Galapagos. Hekker i alminnelighet i store kolonier på avsidesliggende øyer, men holder seg pelagisk utenom hekkeperioden. Lever hovedsakelig av blekksprut som de tar fra havoverflaten. Blir kjønnsmodne først i en alder av 8–12 år; de største artene hekker bare hvert annet år. Legger 1 egg.

Størst og best kjent er vandrealbatrossen, Diomedea exulans. Gråhodealbatross, Thalassarche chrysostoma, svartbrynalbatross, T. melanophris, og tristanalbatross, T. chlororhynchos, er registrert i norske farvann.

Ordet albatross skal være kommet gjennom spansk og engelsk fra arabisk alkadus, 'spannet', om strupesekken til en helt annen fugl, pelikanen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.