Albatrosser, fuglefamilie i ordenen stormfugler. Store fugler med neseborene i korte, helt atskilte tuber. Vingene er usedvanlig lange og smale; vingespennet ligger mellom 2 og nesten 4 m (størst i verden). Glimrende flygere som seiler lange strekninger mellom hver gang de gjør et slag med vingene, særlig i sterk vind. Av de 14 artene i familien forekommer 10 i Sørishavet og tilgrensende havområder (mest sør for 30° sørlig bredde), 3 i det nordlige Stillehav og 1 ved Galapagos. Hekker i alminnelighet i store kolonier på avsidesliggende øyer, men holder seg pelagisk utenom hekkeperioden. Lever hovedsakelig av blekksprut som de tar fra havoverflaten. Blir kjønnsmodne først i en alder av 8–12 år; de største artene hekker bare hvert annet år. Legger 1 egg.

Størst og best kjent er vandrealbatrossen, Diomedea exulans. Gråhodealbatross, Thalassarche chrysostoma, svartbrynalbatross, T. melanophris, og tristanalbatross, T. chlororhynchos, er registrert i norske farvann.

Ordet albatross skal være kommet gjennom spansk og engelsk fra arabisk alkadus, 'spannet', om strupesekken til en helt annen fugl, pelikanen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.